Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ποιες είναι οι σωματικές αλλαγές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

 
Υπάρχουν ποικίλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη. Από τη στιγμή που θα συλλάβει, το σώμα της αρχίζει να προσαρμόζεται στη νέα ζωή που μεγαλώνει
μέσα του. Τα επίπεδα των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, φτάνουν σε νέα υψηλότερα επίπεδα και προκαλούν πολλαπλές αλλαγές. Η γυναίκα διαπιστώνει τα πρώτα σωματικά γνωρίσματα, όπως η διακοπή του κύκλου, η διόγκωση των μαστών, πρήξιμο στην κοιλιά, πόνοι στη μέση, ζαλάδες και εμετοί. Επίσης, το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί στο αυξημένο βάρος, που επηρεάζει σημαντικά όλα τα όργανα. Το στήθος τείνει να μεγαλώνει καθώς οι ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα, το προετοιμάζουν για το θηλασμό.
Η εγκυμοσύνη διαρκεί συνήθως 40 εβδομάδες, δηλαδή 9 μήνες. Το διάστημα αυτό χωρίζεται σε τρεις περιόδους, τρία τρίμηνα κατά οποία συμβαίνουν διαφορετικές. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα. Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος και μπορεί να γίνονται αισθητές από την αρχή την εγκυμοσύνης. Οι κυριότερες είναι το πρησμένο στήθος, οι ναυτίες, η ξαφνική πείνα, οι αλλαγές στη διάθεση, η ανάγκη για συχνή ούρηση, οι πονοκέφαλοι και οι μεταβολές του βάρους. Η εξάντληση είναι ένα πολύ συχνό χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται, προκαλώντας έτσι κούραση και υπνηλία.
Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιο «εύκολο» από το πρώτο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου υπάρχει συνήθως υποχώρηση των συμπτωμάτων όπως η ναυτία και ο εμετός. Σε αυτό το διάστημα, τα σημάδια της εγκυμοσύνης γίνονται πιο εμφανή καθώς η κοιλιά μεγαλώνει και το μωρό συνεχίζει να αναπτύσσεται. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν πόνοι στη μέση ή την κοιλιά, σημάδια στο δέρμα της κοιλιάς και του στήθους και αλλαγή του χρώματος γύρω από τις θηλές. Χαρακτηριστική είναι η σκούρα γραμμή που διαμορφώνεται από τον ομφαλό έως και την ηβική περιοχή.  Το στήθος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και οι θηλές μπορεί να βγάλουν ένα κίτρινο υγρό.  Επίσης, η γυναίκα μπορεί να νιώσει κάψιμο στο στομάχι, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει οι κινήσεις του γίνονται πιο αισθητές. Ωστόσο, αυτή μοναδική αίσθηση συνοδεύεται συχνά από αυξανόμενη δυσφορία. Αλλά συμπτώματα είναι οι πόνοι στην μέση, οι αιμορροΐδες και η περαιτέρω αύξηση του στήθους. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για συχνότερη ούρηση καθώς το έμβρυο που μεγαλώνει πιέζει περισσότερο την ουροδόχο κύστη. Στη φάση αυτή, η γυναίκα έχει πάρει αρκετό βάρος, που οφείλεται τόσο στο έμβρυο όσο και στον αμνιακό σάκο, τον πλακούντα και τα μεγαλύτερα αποθέματα λίπους. Το πρήξιμο είναι ένα ακόμα σύμπτωμα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς η μήτρα που μεγαλώνει πιέζει τις φλέβες που επιστρέφουν το αίμα από τα πόδια. Η γυναίκα μπορεί να έχει δυσκολία στον ύπνο κάτι που την κάνει πιο ευερέθιστη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε όλα τα παραπάνω στάδια η έγκυος είναι ωφέλιμο να είναι ενήμερη για όλες αυτές τις σωματικές μεταβολές που ακολουθούν ώστε να μην ξαφνιάζεται και ανησυχεί. Εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη σε συναισθηματικό επίπεδο που πρέπει να έχει και από το σύντροφό της. Ο άνδρας μπορεί να τη βοηθήσει να περάσει πιο ήρεμα τα παραπάνω στάδια καθώς θα είναι δίπλα της με περισσότερη «ζεστασιά» και επικοινωνία, κάτι που θα συμβάλλει και θετικά στη σχέση τους. 
askitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου