Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΣΚΗΝΙΚΟ... ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ «ΒΡΟΧΗ» ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ




Πανικός, αγωνία και αναπάντητα ερωτήματα για μια καταστροφή που δεν περίμεναν και που δεν προβλέφθηκε ποτέ, είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στους κατοίκους του Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, το οποίο επλήγη από το χτύπημα του μετεωρίτη.


Σπασμένα τζάμια, σοβαρές φθορές σε κτίρια και 1.200 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 159 παιδιά, είναι ο απολογισμός της επόμενης μέρας στην πόλη αυτή της Ρωσίας, που βρίσκεται 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σε κτίριο 6.000 τετραγωνικών μέτρων κατέρρευσε η οροφή, ενώ ένας τοίχος του έχει σχεδόν γκρεμιστεί. Παράλληλα, τα κινητά τηλέφωνα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος.

Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στην περιοχή 20.000 διασώστες, για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Ο ρωσικός στρατός βρήκε τρία κομμάτια μετεωρίτη, δύο εκ των οποίων έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσέλιαμπινσκ. Το ένα είχε δημιουργήσει κρατήρα έξι μέτρων! Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.

Ο μετεωρίτης, πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, ζύγιζε δέκα τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και διασπάστηκε σε κομμάτια σε ύψος 30 έως 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου