Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΜΑΛΙ


  • Υλικά για τη ζύμη
  • 500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό 
  • 75 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 100 γραμμάρια αμύγδαλο χωρίς φλούδα 
  • 180 γραμμάρια νερό 
  • 80 γραμμάρια ελαιόλαδο 
  • 80 γραμμάρια ηλιέλαιο 
  • 40 γραμμάρια βούτυρο 
  • 1 κοφτή κ.γ. μαστίχα μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • λίγα αμύγδαλα χωρίς φλούδα για στόλισμα
  • Υλικά για το σιρόπι
  • 500 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 200 γραμμάρια νερό 
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • λίγο ανθόνερο


Χτυπάμε τη μαστίχα μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρη στο μούλτι να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε και τα αμύγδαλα και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ. Στη συνέχεια βάζουμε και ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά στο ίδιο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Σε ένα άλλο μπολ ζυγίζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα και το ανακατεύουμε με όλα αυτά στο μπολ με τα υγρά.
Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε πολύ καλά για 3 λεπτά. Μην φοβάστε, το μείγμα βγαίνει πολύ σφιχτό και έτσι πρέπει να είναι. Το απλώνουμε στο ταψάκι μας να πάει παντού αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει και το χαράζουμε.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 90 λεπτά. Όταν ψηλώσει λιγάκι το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Το βάλαμε στο φούρνο και τώρα θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση το αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν ψηθεί το γλυκό μας το σιροπιάζουμε και το αφήνουμε να πιάσει θερμοκρασία δωματίου.

Μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο ή και να το φάμε έτσι!

Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες κ 0 λεπτά
Κόστος: 5.00 €
Βαθμός Δυσκολίας: 1
Μερίδες: Οικογενειακή

oisyntagesmou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου