Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Η ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΑΡΟΥΖΟΥ





Συνελήφθη σήμερα το πρωί και μάλιστα έξω από το
σχολείο των παιδιών της στην Κηφισιά η Ρεβέκκα Σκαφτούρου, πρώην σύζυγος του Ιωάννη Καρούζου του επιχειρηματία που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές από πέρσι τον Δεκέμβριο για το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος με αγοραπωλησίες ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας.

Εις βάρος της 45χρονης εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή στο εισόδημα κατ' εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το ένταλμα είχε βγει πριν από 15 ημέρες, αλλά η κ. Σκαφτούρα δεν μπορούσε να εντοπιστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής τη βρήκαν σήμερα το πρωί όταν μόλις είχε αφήσει τα παιδιά της στο σχολείο, της ζήτησαν ταυτότητα και στη συνέχεια προχώρησαν στη σύλληψή της.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η κ. Σκαφτούρα έχει διαχωρίσει τη θέση της από τον πρώην σύζυγό της ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με αγοραπωλησίες ακινήτων, υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε όταν ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός αλλά και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζωγραφάκης κατήγγειλαν ότι εταιρείες του ομίλου Καρούζου εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Ο κ. Λιβανός σε κατάθεσή του στον Εισαγγελέα είχε μπλέξει στο σκάνδαλο και τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος τυγχάνει να είναι και κουμπάρος του Γιάννη Καρούζο, αλλά και τους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη.

Μεσίτες και επιχειρηματίες που παρακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια την πορεία του κ. Καρούζου στην αγορά του real estate, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα ιλιγγιώδη ποσά που ξόδευε ο επιχειρηματίας, υποστηρίζοντας ότι έδινε τα τριπλάσια, αρκεί να έπαιρνε ακίνητα –φιλέτα. Αξιοπερίεργη υπήρξε η δραστηριότητά του στην περιοχή του Ηρακλείου από όπου κατάγεται, καθώς εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι τα ποσά που είχε ξοδέψει ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περισσότερα από 1.000 στρέμματα. Το περίεργο είναι ότι αγόραζε ακόμη και δασικά οικόπεδα που για να οικοδομηθούν θα έπρεπε να αποχαρακτηριστούν.

Μιλώντας παλαιότερα στο Πρώτο Θέμα η κυρία Σκαφτούρα είχε πει πως χώρισε τον Σεπτέμβριο του 2010 τον Γιάννη Καρουζο γιατί εκείνος «κάποια στιγμή ξέφυγε εντελώς» αλλά τονίζει ότι μέχρι τότε «δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή» της οποιαδήποτε δραστηριότητα που να έχει σχέση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η κυρία Σκαφτούρα υπογραμμίζει πως τον γνώρισε μέσω της συζύγου του και πως η σχέση τους ήταν «απλώς μια κοινωνική σχέση και τίποτε παραπάνω». «Βγαίναμε έξω για φαγητό, έρχονταν σπίτι είτε για απλή επίσκεψη είτε με αφορμή τα γενέθλια των παιδιών. Κάναμε καλή παρέα» σημειώνει.

Τέλος, για τον πρώην σύζυγό της, η κ. Σκαφτούρα λέει πως «απέκλεισε τα πάντα» μετά το χωρισμό τους: «Ακόμα και σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη διατροφή των παιδιών» λέει. Για την σχέση της με τον Καρούζο αφήνει να εννοηθεί ότι εκείνος είχε εξωσυζυγικές σχέσεις ενώ εκείνη ήταν πάντοτε πιστή. «Η σχέση μας είχε τον συνδυασμό που σκοτώνει, σενάριο για Χόλιγουντ. Τα είχε όλα: αίσθημα, σεξ, βία. Αυτό δεν απαιτεί ένα καλό σενάριο;».

Γιατί συνελήφθη η Ρεβέκκα Καρούζου

Μία ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα σε βάρος της Ρεβέκκας Σκαφτούρα, η οποία είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ήταν αυτή που οδήγησε στη σύλληψή της.

Ειδικότερα, από την Εισαγγελία ασκήθηκαν διώξεις για βαριά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με την υπόθεση του υπέρογκου δανεισμού του επιχειρηματία Ιωάννη Καρούζου από τέσσερις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι διώξεις στρέφονται κατά του Ιωάννη Καρούζου, της πρώην συζύγου του, αλλά και κατά μελών επιτροπών των τραπεζών που ενέκριναν τα επισφαλή δάνεια για λογαριασμό του Ιωάννη Καρούζου. 

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις είναι: απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος (αφορούν κατά περίπτωση το πρώην ζεύγος Καρούζου), αλλά και φοροδιαφυγή, άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων (αδικήματα που αφορούν κατά περίπτωση τους κατηγορουμένους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Καρούζου ελέγχθηκε, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διενήργησε η επίκουρη, πλέον, εισαγγελλέας κατά της διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, για δανεισμό 500 εκατ. ευρώ. 

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο βασικός κατηγορούμενος, Ιωάννης Καρούζος, «φούσκωνε» την αξία ακινήτων του, για να λάβει δάνεια από συγκεκριμένες τράπεζες.

Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, ο δανεσιμός ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα, ήδη έχουν δεσμευτεί ακίνητα του ομίλου, αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφού για την  υπόθεση έχουν επιβληθεί πρόστιμα ιδίου ύψους, τα οποία όμως δεν εισπράχθηκαν.

Από την εισαγγελική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα, προέκυψαν δικογραφίες για πολεοδομικές παραβάσεις που είχε τελέσει ο όμιλος Καρούζου, οι οποίες και εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση εξέδωσαν πόρισμα, εκτός από την κυρία Παπανδρέου, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το ΣΔΟΕ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου