Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

"MAMA ΑΝ ΠΕΘΑΝΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΑΓΑΠΩ!"Συκλονιστικα μηνύματα μαθητων από το μισοβυθιζμένο φέρυ


Οδύνη έχει κυριεύσει τους συγγενείς των αγνοούμενων του ναυαγίου στα ανοικτά της Νότιας Κορέας, ενώ συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια μαθητών, πριν χάσουν την επικοινωνία με τους γονείς τους.
Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί σε γυμανστήριο στο νησί Τζίντο, κοντά στον
τόπο του ναυαγίου, αναμένοντας νέα για την τύχη τους, ενώ η οργή τους αυξάνεται.
Ο πρωθυπουργός Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν, που έφθασε στο νησί για να τους συμπαρασταθεί στους συγγενείς βρέθηκε αντιμέτωπος έτυχε οργισμένης υποδοχής, καθώς πολλοί τον τραβούσαν από το σακάκι και του πετούσαν νερό και μπουκάλια.
Μία μητέρα του έκοψε τον δρόμο όταν προσπάθησε να φύγει από το γυμναστήριο. «Μην φεύγετε έτσι κ. πρωθυπουργέ. Πείτε μας τι σκοπεύετε να κάνετε», του είπε.
Γονείς μιλούν για τα τελευταία μηνύματα που έλαβαν από τα παιδιά τους.
«Μου είπε: φοράμε τα σωσίβια. Μας λένε να περιμένουμε και να μην κινούμαστε, μαμά. Βλέπω ένα ελικόπτερο», λέει μία μητέρα. «Μπαμπά, το πλοίο βυθίζεται. Είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, φοράω σωσίβιο. Τι πρέπει να κάνω;», είπε κλαίγοντας στο τηλέφωνο ο Κιμ Μπουμ-Σου. «Θέλω να ξαναβρεθούμε ζωντανοί», έλεγε ένα αγόρι στον πατέρα του όταν κόπηκε η σύνδεση.
Στην απελπισία των συγγενών προστίθεται η οργή απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούνται για αδιακρισία. Η οργή κατευθύνεται και προς το πλήρωμα που έδωσε την εντολή στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους ή στις κουκέτες τους μετά το τράνταγμα που ακινητοποίησε το πλοίο.
Ένας από τους διασωθέντες, ο Κιμ Σουνγκ Μουκ διηγήθηκε στην νοτιοκορεατική τηλεόραση ότι είδε μία ομάδα 30 ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι σε αίθουσα του τετάρτου ορόφου. «Δεν μπορούσα να φτάσω σε αυτήν την αίθουσα διότι το πλοίο είχε γείρει. Δεν μπορούσα να πιαστώ από πουθενά», ανέφερε.
«Έπρεπε να πιαστούν από τον σωλήνα και να σκαρφαλώσουν στο δάπεδο που είχε γείρει τελείως. Υπήρχαν τόσα παιδιά στο διάδρομο ...και αυτό το νερό...δεν μπόρεσα να τούς σώσω όλους», διηγήθηκε με λυγμούς.
Το σχολείο Ντανγούν στο Ανσα, νότια της Σεούλ, από όπου προέρχονταν οι μαθητές, είναι σήμερα κλειστό. Πανό κρέμονται έξω από το κτήριο με μηνύματα όπως: «Σε παρακαλώ, έλα πίσω ζωντανός».
Δύσκολο το έργο των διασωστών
Εν τω μεταξύ, εντείνονται σήμερα οι προσπάθειες των Νοτιοκορεατών διασωστών να μπουν στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίου και να ελέγξουν τους χώρους του, για τον εντοπισμό όσων εξακολουθούν να αγνούνται.
Το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς τα ρεύματα εμποδίζουν την πρόσβασή τους στο πλοίο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι αγνοούμενοι είναι περίπου 300. Υπενθυμίζεται ότι στο φέρυ μποτ επέβαιναν 475 άτομα, εκ των οποίων τα 325 ήταν μαθητές. Η ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι έχουν διασωθεί 179 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι έξι.
Το πλοίο έστειλε σήμα κινδύνου στις 09:00 τοπική ώρα της Τετάρτης. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά, αλλά αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι προσέκρουσε πιθανώς σε ύφαλο.
Ο καπετάνιος, ο οποίος είναι ένας από τους επιζώντες, ανακρίνεται από το νοτιοκορεάτικο Λιμενικό Σώμα.
Οι μαθητές πήγαιναν σχολική εκδρομή στο νησί Τζετζού ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν και Χαβάη της Νότιας Κορέας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου