Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ενας στους τρεις στις ηλικίες των 55 και άνω ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα που ούτε δύο στους δέκα δεν επιλέγουν το κυβερνών κόμμα στις ηλικίες από 18-34 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει
, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων εκλογών, ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγεται από ένα γερασμένο σύνολο ψηφοφόρων, ενώ οι νεότερες ηλικίες επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τη Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Ειδικότερα, η μοναδική κατηγορία στην οποία η Ν.Δ. έχει σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 55 και άνω, καθώς λαμβάνει ποσοστό 32,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 25,3%. Το κυβερνών κόμμα ψηφίζουν μαζικά και οι συνταξιούχοι (35%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 23,3%. Αυτονόητο θα μπορούσε να πει κανείς, αφού μετά τα 65 ο κόσμος γίνεται πιο... συντηρητικός στις επιλογές του, επομένως και στην ψήφο του. Η Ν.Δ., λοιπόν, αν στις επόμενες εκλογές δεν θέλει να χάσει κι αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να προσέξει την υπόθεση με τις συντάξεις και τις επικουρικές. Κινήσεις που ψαλιδίζουν το έσχατο εισόδημα των συνταξιούχων και την αξιοπρέπειά τους θα τις βρει μπροστά του το κόμμα.

Από την άλλη, όταν σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή τη Ν.Δ. Οι νέοι την αποδοκιμάζουν και ελκύονται από τα ψέματα του Τσίπρα γιατί η Ν.Δ. δεν τους δίνει ένα όραμα. Η ανεργία στους νέους είναι στο 60%, επομένως είναι λογικό να στρέφονται σε άλλες πολιτικές επιλογές. Αλλά και στην παραγωγική ηλικία, από τα 34 μέχρι τα 54, η ψήφος έχει αριστερή στροφή, διότι ο κόσμος ζητά λύσεις στα προβλήματά του. Στην ηλικία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 29,1%, η Ν.Δ. 20,5% και η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 11,1%!

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, φυσικά, το αποτέλεσμα στην ηλικία 18-24, όπου η Χρυσή Αυγή είναι πολύ κοντά με τη Ν.Δ., με την πρώτη να λαμβάνει, σύμφωνα με τις έρευνες, 11,2% και τη Ν.Δ. να την εμπιστεύεται ποσοστό 16,1%. Στα νέα παιδιά στρέφεται το εθνικιστικό κόμμα και τα κερδίζει.

Σε ό,τι αφορά την αστικότητα της ψήφου, κι εδώ η Ν.Δ. θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Γιατί ένα αστικό κόμμα έχει χάσει τις αστικές και ημιαστικές περιοχές. Γιατί προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ το προνομιακό αυτό πεδίο, της εκπροσώπησης δηλαδή της αστικής τάξης από ψεύτικους αστούς. Από γαλουχημένους με την εξαρχειώτικη νοοτροπία που κρύβουν μέσα από τα κοστούμια τους ο Τσίπρας και η παρέα του.

Γιατί η Ν.Δ. που εξέφραζε όσο κανένα άλλο κόμμα την αστική τάξη και κατάφερε να απομονώνει τον άκρατο λαϊκισμό, ακόμη και από τα δεξιά της, έχει γίνει τώρα θεατής της... άλωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για τις αγροτικές περιοχές, αν και παραδοσιακά ποτέ η Ν.Δ. δεν είχε ισχυρά ερείσματα, αφού τους κάμπους τους είχε αλώσει το «πράσινο» κράτος, θα πρέπει να γίνουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να μη βαφτεί ροζ ο χάρτης στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τάζει τα πάντα στους αγρότες, αλλά η Ν.Δ. δεν πρέπει να του αφήσει ελεύθερο το πεδίο να αλωνίσει.


Οι έρευνες

Διαφωτιστικοί είναι οι πίνακες που παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία» για το πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες από 18-24 ετών προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ (25,5%), τη Ν.Δ. (16,1%%), τη Χρυσή Αυγή (11,2%) και το Ποτάμι (8,7%), ενώ τα άλλα κόμματα κινούνται πιο χαμηλά. Στις ηλικίες 25-34 σαφές προβάδισμα παίρνουν τα δύο κόμματα της πόλωσης, ΝΔ (17,5%) και ΣΥΡΙΖΑ (26,5%), ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων χαμηλώνουν. Στις ηλικίες 35-54 το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται (29,1%) και η Ν.Δ. ακολουθεί με 20,5%.

Στις ηλικίες 55+ παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο, με τη Ν.Δ. να προηγείται (32,3%) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25,3%. Είναι ενδεικτικό ότι και η Ελιά κερδίζει κάποια ποσοστά στους 55 και άνω (12,6%), ενώ στις μικρότερες ηλικίες γνωρίζει σημαντικότατη πτώση.
Αλλά και το κριτήριο του φύλου παρουσιάζει ενδιαφέρον στην πρόθεση ψήφου. Οι άνδρες προτιμούν τη Ν.Δ. (23,1%), τον ΣΥΡΙΖΑ (26%) και τη Χρυσή Αυγή (12,5%), ενώ όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω του 10%. Οι γυναίκες προτιμούν τη Ν.Δ. (25,1%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (28,2%), ενώ όλα τα άλλα κόμματα είναι κάτω από το 10%.
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου