Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η άλλη όψη: 50% μείωση της κίνησης από τους Έλληνες που…δεν πάνε διακοπές!

diakopes1-620x380
Μπορεί οι αρμόδιοι να επαίρονται ότι η φετινή τουριστική κίνηση σπάει κάθε ρεκόρ και αναμένεται να επισκεφθούν την χώρα μας περίπου 20.000.000 τουρίστες, ωστόσο αυτό που διαπιστώνεται, πλέον,
είναι πως η Ελλάδα είναι, όντως, προορισμός διακοπών αλλά για…ξένους.
Οι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να πάνε φέτος διακοπές και όσοι πήγαν ή θα πάνε θα φροντίσουν να ξοδέψουν ελάχιστα και να μείνουν τις λιγότερες δυνατές μέρες στον εσωτερικό προορισμό που θα επιλέξουν.
Σε αντίθεση με την εικόνα της ξέφρενης διασκέδασης των πανάκριβων κλαμπ στη Μύκονο, ή την Σαντορίνη και των μεγάλων ξενοδοχείων στην Κρήτη ή την Ρόδο, οι κλασικοί τουριστικοί προορισμοί των Ελλήνων γνωρίζουν, φέτος, δύσκολες μέρες με αισθητά μειωμένη κίνηση, γεγονός που αναμένεται να επηρρεάσει αρνητικά την τοπική (μικρο)οικονομία.
“Έξω πάμε καλά” στον τουρισμό, ωστόσο όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό όμως, η μείωση σε ορισμένους προορισμούς ξεπερνάει και το 50%. Αυτό αποκάλυψε στο Mega η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κάνοντας λόγο για “μεγάλο πρόβλημα”.
“Ανάλογα με τον προορισμό υπάρχουν μειώσεις έως και 50%. Μπορεί και παραπάνω” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα που γίνεται προσπάθεια να λυθεί μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το λουκέτο του μεγάλου ρωσικού τουριστικού πρακτορείου Labirint η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως η αγορά λειτούργησε πολύ θετικά, καθώς οι ρώσοι τουρίστες κλείνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα με άλλα πρακτορεία. «Φαίνεται πως δεν έχουμε ακυρώσεις» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.
Η αλήθεια είναι πως η εικόνα που προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ολοκληρωμένη. Πράγματι, στην Μύκονο ή την Σαντορίνη υπάρχει πληρότητα έως και 100% και οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Εκεί, όμως, περνούν τις διακοπές τους αποκλειστικά ξένοι υπήκοοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων -όπως και όσοι πηγαίνουν στην Κρήτη, τη Χαλκιδική ή τη Ρόδο- πληρώνουν μέσω τουριστικών πρακτορείων στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται αισθητά το όφελος για την ελληνική οικονομία.



Μπορεί κάποιοι βαθύπλουτοι Άραβες ή κάποιοι εγχώριοι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής να ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο Μυκονιάτικο Nammos ή για να χειροκροτήσουν τον Χούλιο Ινγκλέσιας, την Κοντσία, την Βίσση και τον Αντώνη Ρέμο, οι συνέπειες της κρίσης είναι, από την άλλη, άκρως αισθητές σε άλλα νησιά και τόπους διακοπών Ελλήνων.
Και, όπως λένε οι επιχειρηματίες, η βιομηχανία του τουρισμού ζούσε κυρίως από την εγχώρια κατανάλωση και όχι από τους ξένους…


[φωτό: χιλιάδες μπουκάλια σαμπάνια προς χάριν των αοιδών που εμφανίζονται στα κλαμπ της Μυκόνου]…

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΚΑ
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ το 75% των Ελλήνων δε θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου ρωτήθηκαν με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.
Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).
Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, καθώς εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:
σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,
σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.
Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει:
4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
7 ημέρες το 25% των οικογενειών
10 ήμερες το 20% των οικογενειών
15 ήμερες το 13% των οικογενειών
20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.
Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένας επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους.
 anatropinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου