Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

«Αγοράσαμε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ»


Ένα πορτρέτο του Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος μιλάει για τα εξοπλιστικά προγράμματα και η μετάθεση της συνάντησης κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι σχολιάζονται από το γερμανικό Τύπο.
H γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα στο «σαλόνι» της ένα ολοσέλιδο
ρεπορτάζ παρουσιάζοντας τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο «σύμβουλο», όπως αυτοσυστήνεται. Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό και βγήκε με εγγύηση 500.000 ευρώ φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση της αγοράς υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW στο Κίελο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ψυχολόγος στο Βέλγιο και αργότερα μεταπήδησε στα εξοπλιστικά για χάρη «του παιχνιδιού και της περιπέτειας», όπως λέει.
Το ναυπηγείο της HDW στο Κίελο Το ναυπηγείο της HDW στο Κίελο
Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος μιλάει στην εφημερίδα για μια περίοδο που έρεε πολύ χρήμα στην αγορά όπλων. «Μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέθεταν πολλά χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα και η Ελλάδα πριν από την βαθιά οικονομική της κρίση ήταν ένας ιδιαίτερα καλός πελάτης. Η ελληνική κυβέρνηση αγόραζε πολύ και ευχαρίστως σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Οι αποφάσεις σπάνια είχαν να κάνουν με τα πλεονεκτήματα ενός οπλικού συστήματος. Στη συμφωνία των υποβρυχίων, για παράδειγμα, η δουλειά του Αβατάγγελου ήταν την παραγγελία να την πάρει το ναυπηγείο του Κιέλου και όχι ο κατά πολύ φθηνότερος γαλλικός ανταγωνιστής».
Όπως προσθέτει η Süddeutsche Zeitung: «Δεν υπήρχε πραγματικός διαγωνισμός, λέει ο Αβατάγγελος. ‘Η αγορά όπλων είναι πάντα πολιτική απόφαση: H Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια για να μπούμε στο ευρώ. Το 80% πήγε για αυτό το σκοπό. Στην Αθήνα τότε στην κυβέρνηση ήταν ο σοσιαλιστής Κώστας Σημίτης και στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. ‘Η παραγγελία των υποβρυχίων ήταν σημαντική για την HDW και για την εκλογική περιφέρεια του SPD στο βορρά’ λέει ο Έλληνας. Ο Αβατάγγελος δεν θεωρεί αυτή τη στάση αξιοκατάκριτη 'και ο Σημίτης έκανε το σωστό’. Η Ελλάδα σύμφωνα με το σύμβουλο ‘έσωσε τότε την ΗDW, η οποία δεν θα υπήρχε πια χωρίς εμάς’. Με παρόμοιο τρόπο μιλούσαν και οι μάνατζερ της HDW στους ανακριτές στη Γερμανία. Ισχυρίζονταν ότι ‘σαν Γερμανός δεν μπορείς να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα’. Εννοούσαν χωρίς διαμεσολαβητή, χωρίς ‘σύμβουλο’.»
Αθήνα, Παρίσι, τρόικα
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ήθελε τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ήθελε τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι
Ακόμα κάποιες αναφορές στο γερμανόφωνο τύπο για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο «Ο έλεγχος της τρόικας για την Ελλάδα μεταφέρεται». Η εφημερίδα σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στους διεθνείς δανειστές της. Ο επόμενες ενδιάμεσος έλεγχος, σύμφωνα με δημοσίευμα, θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και όχι όπως ήταν μέχρι τώρα προγραμματισμένο στην Αθήνα. (...) Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, η μετάθεση στο Παρίσι ήταν επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι έλεγχοι τα προηγούμενα χρόνια, που διενεργούνταν για εβδομάδες στην Ελλάδα, προκαλούσαν προβλήματα σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος αντιδρούσε σαν ‘παραλυμένος’ στους ελέγχους.»
Η εφημερίδα επισημαίνει: «Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση θέλει να δείξει στο λαό ότι ο ρόλος της τρόικας στην Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του και ότι η Αθήνα σιγά-σιγά είναι κυρίαρχος της κατάστασης».
Τέλος, η ίδια εφημερίδα αλλά και η εβδομαδιαία Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση κάνουν σύντομες αναφορές στην πρόταση παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργoυ Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ».
 dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου