Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων



Η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και  Διαμερισμάτων Πιερίας – Ημαθίας - Πέλλας «Ο.Ε.Δ.Δ.Π.Η.Π.» βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει προς κάθε
κατεύθυνση μεθοδεύσεις και προθέσεις παραγόντων του τουρισμού και της κυβέρνησης για υποβάθμιση και διάλυση του κλάδου των ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων της χώρας.
Είμαστε ο κλάδος των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί το 50% του δυναμικού των παραθεριστικών κλινών της χώρας, ο κλάδος που προηγούμενοι υπουργοί τουρισμού μας χαρακτήρισαν την ραχοκοκαλιά του Ελληνικού τουρισμού και στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας. Αυτοί μας μετέφεραν με νόμους του κράτους αρμοδιότητες του ΕΟΤ και εμείς ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης οργανώσαμε τις επιχειρήσεις μας ανεβάζοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Σε κάποιους όμως δεν άρεσε αυτό, γιατί επιδιώκουν η υποδοχή και διαχείριση του τουρισμού της χώρας να περιέλθει σε συγκεκριμένα πρότυπα και μεγέθη και ίσως και συμφέροντα. Έτσι εδώ και δύο χρόνια με παρεμβάσεις σε νομοσχέδια και άρθρα πολυνομοσχεδίων φρόντισαν να πλήξουν τον κλάδο μας με σκοπό να τον οδηγήσουν στον αφανισμό. Η αρχή έγινε με τους Ν. 4075/2012 και 4144/2013 για την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. Σήμερα ζούμε καταστάσεις τρέλας με αυτεπάγγελτη ασφάλιση σ΄αυτό το ασφαλιστικό ταμείο ανεξάρτητα αν ο ιδιοκτήτης είναι συνταξιούχος (αρκετοί είναι άνω των 80 ετών) ή ασφαλισμένος σε άλλο ταμείο, με αποστολή επιστολών και απαιτήσεις παράλογων ποσών που ζητούνται αναδρομικά από το 2012. Έτσι θα σώσουν τα ταμεία?
Συνέχεια δόθηκε με το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) με έκπτωση 35% για τα Ξενοδοχεία, για δε τους μικρούς 17% με υποθέσεις που εκκρεμούν μέχρι και σήμερα. Ο νέος φόρος ο ονομαζόμενος ΕΝΦΙΑ, τα μεν ξενοδοχειακά καταλύματα πληρώνουν για τον πρώην ΦΑΠ που ενσωματώθηκε στον ΕΝΦΙΑ 0,33 τοις χιλίοις ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μας πληρώνουν από 0,5 έως 2% δηλ. αυξημένος φόρος έως 2000%. Και μόνο με αυτό καταλαβαίνετε την αδικία που συντελείτε για τις επιχειρήσεις μας. Το γνωστό παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 1100 μ2 σήμερα πληρώνει φόρο 475 ευρώ ενώ αντίστοιχα ένα τουριστικό κατάλυμα 1100 μ2 7.650 ευρώ στην ίδια ακριβώς περιοχή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Η κορυφαία παρέμβαση όλων έγινε στις αρχές Απρίλη με την από 01/01/2015 κατάργηση των τιμοκαταλόγων και των δηλώσεων τιμών πόρτας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ασυδοσία, αναρχία, παραοικονομία, ανεξέλεγκτη τιμολόγηση αλλά και στοχευμένο χάσιμο της επικοινωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού με τα όργανα που τους εκπροσωπούν και την πολιτεία. Με άλλα λόγια διάλυση του συνδικαλιστικού μας κλάδου.
Τα πιράνχας του τουρισμού όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Πρόσφατα στις 02/07/2014 κατετέθη πολυνομοσχέδιο για τον τουρισμό χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, περιφρονώντας και διαλύοντας τους φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού. Μας αφαιρούν αρμοδιότητες που νομοθετικά μας είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα και μας αναγκάζουν να ελεγχόμαστε και να πιστοποιούμαστε από το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε ούτε θεσμικά ούτε νομικά.
Κατά τα άλλα η Ελλάδα βουλιάζει από τουρίστες!!! Αναρωτιέται κανείς μα που μένουν τα εκατομμύρια που έρχονται!!! Απλά με τις αφίξεις δεν γεμίζουν τα δωμάτια, γεμίζουν με διανυκτερεύσεις!!! Υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στην κίνηση και το λέμε μετά λόγου γνώσεως. Μας καλλιέργησαν μεγάλες προσδοκίες, πολλοί έκαναν ανακαινίσεις στα καταλύματά τους, ξόδεψαν χρήματα και τώρα έχουν χρέη, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα είναι από 30 – 50% κάτω από περσυνή χρονιά, αλλά η φορο-επιδρομή συνεχίζετε.
Αυτούς που επιβουλεύονται το τουριστικό προϊόν της χώρας, αυτούς που νομίζουν ότι τουρισμός είναι μόνο οι ΕΛΙΤ τουρίστες (χρειαζόμαστε κι’ άλλα 5στερα Ξενοδοχεία για να τρώνε με χρυσά κουτάλια!!!), αυτούς που είναι εραστές του τουρισμού με τα βραχιολάκια (ALL INCLUSIVE) και θέλουν να εξαφανίσουν τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα τους σταματήσουμε, δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τον τουρισμό της Ελλάδας όμοιο με αυτό της Τυνησίας και της Ταϊλάνδης που κυριαρχούν τα μεγάλα Resorts και κατευθύνουν την τουριστική οικονομία σε επιλεγμένα συμφέροντα και μετά στο χάος.
Καλούμε όλους τους βουλευτές των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας και τον Πρωθυπουργό να παρέμβουν και να σταματήσουν άμεσα αυτούς που επιβουλεύονται το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θέλουν να το οικειοποιηθούν, εξαφανίζοντας 45.000 μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, συμπαρασύροντας άλλες τόσες (εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια-ταβέρνες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ.) και βυθίζοντας σε τέλμα τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Με εκτίμηση

                                                Γρηγόριος Βεΐδαμενίδης
Πρόεδρος Ο.Ε.Δ.Δ.Π.Η.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου