Οι μειωμένες πληρότητες με ένα μονάχα, μέχρι στιγμής, ικανοποιητικό Αύγουστο, τα κενά στις εθνικότητες αλλά και στις υποδομές, η περιορισμένη κατανάλωση και η αναζήτηση όλο
και οικονομικότερων επιλογών για διακοπές έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων τουριστικών φορέων στη Μακεδονία και τη Θράκη κρατούν «μικρό καλάθι» και προβλέπουν πως, όταν «θα κάνουν ταμείο», θα φανεί πως η χρονιά δε θα είναι και τόσο ικανοποιητική.
«Τα νούμερα ρεκόρ για τα οποία γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό ισχύουν από Αθήνα και κάτω», λένε οι άνθρωποι του τουρισμού και συμπληρώνουν: «Με έναν κακό Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο -μέχρι τα μέσα του μήνα-, η μεγάλη σεζόν ''έφυγε''». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των κενών που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι «κακοί» μήνες.
«Η Χαλκιδική μονάχα με το φυσικό της κάλλος δεν μπορεί να αντέξει», τονίζει χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος αναφέρεται στα κενά που έχουν δημιουργηθεί τόσο στις εθνικότητες που επιλέγουν τον προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όσο και στα προβλήματα που υπάρχουν, «για άλλη μια χρονιά», στις υποδομές όπως στο οδικό δίκτυο και στην αποκομιδή απορριμμάτων σε κάποιους δήμους.
«Υπάρχει προβληματισμός για τη φετινή χρονιά», λέει ο κ. Τάσιος. «Οταν η Νότια Ελλάδα είναι στο +15% και η Χαλκιδική βρίσκεται οριακά στα ίδια νούμερα με πέρυσι», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιούλιος έκλεισε με πληρότητες 85% (πέρυσι ήταν στο 90%), ο Αύγουστος κινείται στο 85%, ενώ ο Σεπτέμβριος είναι στο 60%-70% πληρότητες που αφορούν μονάχα τα ξενοδοχεία του νομού.
Οι Βαλκάνιοι και συγκεκριμένα οι Σέρβοι είναι το «νούμερο ένα» στην κατάταξη των τουριστών που επέλεξαν φέτος για διακοπές τη Χαλκιδική. Ικανοποιητικά πηγαίνουν οι Ρουμάνοι, η γερμανική αγορά κινείται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αύξηση παρατηρείται και από Τουρκία, με αφορμή το Μπαϊράμι που γιόρταζαν στη γείτονα στα τέλη Ιουλίου. Αντίθετα, μείωση υπάρχει από Ρωσία (10%) και από Ουκρανία, (60%) από τη δε ελληνική αγορά η ζήτηση είναι περιορισμένη και αφορά μόνο τον Αύγουστο, με μέσο όρο διαμονής τις 4 ημέρες, έναντι 7-10 ημερών που ίσχυε πριν από μία τριετία.
«Η επιστροφή στις δυτικές αγορές είναι αναγκαία, για να έχουμε διασπορά εθνικοτήτων και από οικονομικής άποψης», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο κ. Τάσιος, λέγοντας ότι ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ύστερα από τρία χρόνια επιστρέφει στη Χαλκιδική και η αγορά του Βελγίου.
Στις νέες αγορές της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα, στην περιοχή της τρίτης χερσονήσου, προστίθενται τόσο η Ιταλία όσο και η Ολλανδία και η Γαλλία. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Οργανισμού Προ του Αθω Περιοχή, Μαρία Πάππα, «ήδη, την περασμένη εβδομάδα ολλανδικός tour operator υπέγραψε συνεργασία με καταλύματα σε Αρναία και Ολυμπιάδα». Ενδιαφέρον στην περιοχή έχει και ο εναλλακτικός τουρισμός, όπως ο οινοτουρισμός για τους Γερμανούς, ο πολιτιστικός για τους Τούρκους, ο θρησκευτικός για τους Βούλγαρους κ.ά.
Ακόμη δυσκολότερα φέτος
Μια δύσκολη χρονιά φαίνεται πως θα είναι η φετινή για την Πιερία. Οταν μέχρι και πέρυσι η κίνηση τόσο από τα οργανωμένα γκρουπ όσο και από τους μεμονωμένους και περαστικούς τουρίστες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, και φέτος, μόλις πριν μια εβδομάδα άρχισε κάτι να κινείται, αυτό δείχνει ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Πιερίας δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες.
«Η αυξομείωση του τουρισμού στην Πιερία αφορά τους Σέρβους», λέει στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηλίας Ηλιάδης, συμπληρώνοντας ότι και αυτοί ψάχνουν απλά ένα δωμάτιο να μείνουν, δίχως να ξοδεύουν στα καταστήματα. Αντίθετα, αυξημένη είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ.
Πτώση, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει και στην Πιερία από Ρωσία και Ουκρανία, η γερμανική αγορά κινείται σε σταθερούς ρυθμούς ενώ ελάχιστα τηλέφωνα γίνονται από τους Ελληνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για διαμονή έως 3 ημέρες.
Βούλγαροι και Ρουμάνοι στη Θράκη
Το άνοιγμα από τον περασμένο Σεπτέμβρη του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία - Μακάζα, που συνδέει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και ενισχύει την υφιστάμενη οδική σύνδεση των δύο χωρών, είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν φέτος την εμφάνισή τους στις παραλίες της Θράκης, Βούλγαροι και Ρουμάνοι.
«Οι παραλίες της Ροδόπης, των Αβδήρων και στα Μάγγανα έχουν ξένους τουρίστες», λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι παράλληλα τονώνονται οι τοπικές οικονομίες.
Η περιοχή της Θράκης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της, «ωστόσο υπάρχει έλλειψη στις υποδομές και στη γενικότερη οργάνωση».
Σέρβοι και Τούρκοι προτιμούν κυρίως την Αλεξανδρούπολη ενώ σιγά σιγά τόσο οι Βούλγαροι όσο και οι Ρουμάνοι άρχισαν να ανακαλύπτουν και τη Σαμοθράκη, έναν προορισμό που κατά κόρον προτιμάται από τους Ελληνες.
«Το ότι εξακολουθεί να υπάρχει ρεύμα από Τουρκία είναι ενθαρρυντικό», λέει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξηγώντας ότι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, αυτομάτως η Ελλάδα με τις ίδιες τιμές, γίνεται πιο ακριβή γι' αυτούς.
Σε ερώτηση του «ΑτΚ» σε ότι αφορά την κατανάλωση των τουριστών στην περιοχή, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία, ο πρόεδρος της ΕΞΘ απαντά: «Και μόνο νερό και βενζίνη να βάλουν κέρδος είναι!».
Τα νούμερα ρεκόρ ισχύουν από Αθήνα και κάτω…
Για πτώση που φτάνει και το 50%, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας (ΟΕΔΔΠΗΠ), Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, τονίζοντας ότι «τα νούμερα ρεκόρ που ακούμε ισχύουν από Αθήνα και κάτω».
«Δεν ισχύουν για εμάς. Επιπλέον, προσμετρούν την κρουαζιέρα στις αφίξεις, όταν κάποιος κατεβαίνει και ανεβαίνει από κάποιο νησί», λέει χαρακτηριστικά στον «ΑτΚ» ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση τουριστών στην περιοχή της Πιερίας, προέρχεται από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Σερβία, της υποτίμησης του ρουβλίου αλλά και των πολιτικών εξελίξεων σε Ουκρανία.
Και μπορεί οι πληρότητες, αυτή την εποχή να κυμαίνονται στο 80%-90%, «η μεγάλη σεζόν όμως ''έφυγε''», επισημαίνει ο κ. Βεϊδαμενίδης υπογραμμίζοντας και τη μεγάλη πτώση από τους Ελληνες.
Την πτώση και το αρνητικό πρόσημο στη φετινή τουριστική σεζόν επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής.
«Ο Ιούνιος ήταν πολύ κακός. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου η πτώση ήταν στο -15%, και ακόμη δεν έχουμε δείγματα για το αν θα μπορέσει ο Σεπτέμβριος να αναπληρώσει τις απώλειες», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο κ. Χαδαλής.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, νούμερο ένα παραμένουν οι Σέρβοι, παρ’ όλα αυτά έχουν μια πτώση 5% σε σχέση με πέρυσι, ακολουθούν Ρουμάνοι και Βούλγαροι με αύξηση 10%, οι δε Ελληνες θα εμφανιστούν μονάχα τον Αύγουστο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Ασπροβάλτας – Βρασνών, Χριστόδουλος Ζαχόπουλος, βλέπει αύξηση στην περιοχή, με κυρίαρχες αγορές τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Και οι Ελληνες; «Τώρα άρχισε να χτυπάει κάνα τηλέφωνο», λέει στον «ΑτΚ» ο κ. Ζαχόπουλος.
«Αγκάθια» ασφαλιστικό, ΕΝΦΙΑ, καρτέλες
Στο μεταξύ, τρία «αγκάθια» είναι αυτά που ταλανίζουν τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων στη χώρα μας.
- Πρώτον, το ασφαλιστικό, όπου επιχειρήσεις έως 10 δωμάτια ενώ ήταν ασφαλισμένες στον ΟΓΑ χωρίς να είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών ή Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, υποχρεώνονται τώρα να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 12 μήνες το χρόνο.
«Τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας αποδεδειγμένα λειτουργούν εποχιακά και ο αριθμός των ημερών της λειτουργίας τους δεν ξεπερνά κατά μέσον όρο τις 60 με 70 ετησίως. Γι' αυτούς λοιπόν τους επιχειρηματίες, η εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 12 μήνες το χρόνο, συνιστά δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση», αναφέρει η επιστολή της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ).
- Δεύτερον, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, αυξημένος έως και 2.000%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
«Τα μεν ξενοδοχειακά καταλύματα πληρώνουν για τον πρώην ΦΑΠ που ενσωματώθηκε στο νέο ΕΝΦΙΑ 0,33 τοις χιλίοις, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μας πληρώνουν από 0,5 έως 2% δηλαδή ο φόρος είναι αυξημένος έως 2.000%. Και μόνο με αυτό καταλαβαίνετε την αδικία που συντελείται για τις επιχειρήσεις μας. Το γνωστό παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο 1.100 τ.μ. σήμερα πληρώνει φόρο 475 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ένα τουριστικό κατάλυμα 1.100 τ.μ. πληρώνει 7.650 ευρώ στην ίδια ακριβώς περιοχή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΟΕΔΔΠΗΠ, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.
- Τρίτον, η κατάργηση των τιμοκαταλόγων και των δηλώσεων τιμών πόρτας από 1/1/2015.
«Η καρτέλα και η δήλωση τιμών είναι ένα εργαλείο, που, μεταξύ άλλων, διατηρεί την επικοινωνία ανάμεσα στον επιχειρηματία και το συνδικαλιστικό όργανο», λέει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, και συμπληρώνει: «Επιπρόσθετα, διασφαλίζει τη νομιμότητα της επιχείρησης».
Για την κατάργηση των τιμοκαταλόγων και δηλώσεων τιμών πόρτας, αντιδράει και ο κ. Βεϊδαμενίδης ο οποίος μιλώντας στον «ΑτΚ» προβλέπει πως «θα υπάρξει αισχροκέρδεια».
Θεσσαλονίκη:στη 2η θέση σκαρφάλωσαν οι Τούρκοι
Στη δεύτερη θέση των αλλοδαπών επισκεπτών της πόλης, δηλαδή μια θέση πιο πάνω από πέρυσι, βρίσκονται οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, καταγράφηκαν 34.753 διανυκτερεύσεις Τούρκων, έναντι 28.556 το αντίστοιχο περσινό διάστημα (αύξηση 21,70%).
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αργία των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι και το Μπαϊράμι, ένα νέο κύμα Τούρκων τουριστών, ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα, από τις 26 ώς τις 29 Ιουλίου 2014, περίπου 5.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, όταν πέρυσι ο αριθμός κυμαινόταν στις 3.500.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014, την Οικία Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκαν 31.000 επισκέπτες έναντι 29.500 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με πηγές, ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών αυξάνει κατά την περίοδο του καλοκαιριού, και κυρίως κατά τη διάρκεια σημαντικών θρησκευτικών και εθνικών εορτών στις οποίες υπάρχουν πολυήμερες αργίες στην Τουρκία.
Συγκρίνοντας τις επισκέψεις των τουριστών από τη γείτονα, τα τελευταία χρόνια, το 2010 ο αριθμός επισκεπτών της Οικίας Ατατούρκ ήταν περί τις 25.000, το 2011 αυξήθηκε σε 41.000, το 2012 (έτος εργασιών ανακαίνισης του σπιτιού μουσείου Κεμάλ Ατατούρκ έως τις 16 Αυγούστου που έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια) οι επισκέπτες μειώθηκαν στις 23.000, ενώ το 2013, ο αριθμός επισκεπτών στην Οικία Ατατούρκ σκαρφάλωσε στις 80.000, που αποτελεί ρεκόρ έως σήμερα.
Τέλος, για τη χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκαν 71.437 διανυκτερεύσεις Τούρκων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, έναντι 47.583 το 2012, σημειώνοντας αύξηση 50,13%.
  agelioforos.gr