Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Χιώτης mambo! Με την Πολυτονική Ορχήστρα του Δήμου Κατερίνης



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου την Τετάρτη 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στις 9.00 μμ,  το κοινό θα έχει τη χαρά να απολαύσει ένα μοναδικό μουσικό
αφιέρωμα στον Μανώλη Χιώτη.

Για τη συναυλία αυτή η Ευαγγελία Ράπτη - Στεργιούλα, γράφει:
 Χιώτη, μάμπο…

Φωνάζει η Λίντα στο τέλος του κομματιού «Περασμένες μου αγάπες». Αυτός είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης της αφιερωμένης στον Μανώλη Χιώτη. Ο «αρχοντορεμπέτης, ο μετρ, ο γόης» Μανώλης Χιώτης – το επίθετο δηλώνει την καταγωγή από την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του τη Χίο- ήταν ο καλλιτέχνης που εισήγαγε την τέταρτη χορδή στο μπουζούκι και το ίδιο το μπουζούκι στα σαλόνια, γινόμενο έτσι το σύμβολο της ελληνικής μουσικής. Η δημιουργικότατη και περίλαμπρη  για τον ίδιο δεκαετία του ’60 είναι η εποχή των απανωτών σουξέ και εμφανίσεων στον κινηματογράφο. Τότε «η πειραματική του διάθεση θα φέρει τους πρώτους λάτιν ρυθμούς στο ελληνικό πεντάγραμμο: μάμπο, σάμπα, ρούμπα και δεν συμμαζεύεται. Οι νεωτερισμοί του αυτοί θα τον διαφοροποιήσουν καθοριστικά από τους άλλους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες της εποχής, μετατρέποντάς τον σε εισηγητή μιας ιδιαίτερης μουσικής σχολής. Γι' αυτό και ο αθηναϊκός Τύπος τον αποκαλούσε «οδηγό του μπουζουκιού στα σαλόνια».

«Περασμένες μου Αγάπες», ρούμπα απ τις λίγες, με ίσως το καλύτερο σόλο που έχει παιχτεί ποτέ σε έγχορδο! Και μιλάμε για τρελές ταχύτητες. Ο Χιώτης ήταν όλα τα λεφτά! Είναι η εποχή που τον άκουσε ο Jimi Hendrix κι εντυπωσιάστηκε, λέγοντας μετά από ένα ρεσιτάλ στο Σικάγο… «Ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο».

Πρωταγωνίστρια του αφιερώματος είναι η Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, η οποία δημιουργήθηκε το 2007 από τον διευθυντή της Παναγιώτη Λυμπανοβνό, και αριθμεί 50 μέλη με βιολιά, σαξόφωνα, τρομπέτα,  φλάουτα, φλογερές, κλαρινέτα, ακορντεόν, κιθάρες μπάσο, μπουζούκια, μαντολίνα, μεταλλόφωνο, πιάνο, keyboard (πλήκτρα), κρουστά και τύμπανα. Θα ακουστούν οι φωνές των Καλλιφατίδη Αλέξανδρου, Καψάλη Κωνσταντίνου, Δραγασιά Μαρίας, Κωστοπούλου Βασιλικής και Φωτοπούλου Μαρίας.

Γι’ αυτό η βραδιά της Τετάρτης 20 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο Θέατρο του Δίου αναμένεται να είναι από τις πιο απολαυστικές, καθώς οι μπουζουκοπενιές και τα σουξέ μιας λαμπρής εποχής στο λαϊκό ελληνικό τραγούδι υπόσχονται να μαγέψουν το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου