Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 5 ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ!!!


Ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του... λογαριασμού του Ιουλίου, καθώς μέχρι τις 31 του μήνα εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν έως και πέντε φόρους.
Τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2013 και όπως έλεγαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου «δεν υπάρχει προετοιμασία» για να δοθεί και νέα παράταση.
Μέχρι το
βράδυ του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 5.430.000 δηλώσεις και εκκρεμούσε η υποβολή περί των 270.000 δηλώσεων, αριθμός που πιστεύεται ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.
Την ίδια ώρα καθυστερεί η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν στις 20 με 25 του μήνα, ενώ η πληρωμή της πρώτης από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Ουσιαστικά στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν πέντε φόροι. Τα εκκαθαριστικά της φορολογίας εισοδήματος, πέρα από τον φόρο στο εισόδημα περιλαμβάνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους διαθέτουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού ή πισίνα, ενώ θα καταβληθεί και ο ΕΝΦΙΑ.
Σε περίπτωση που καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος, προβλέπεται έκπτωση 1,5%. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αλλά το ποσό είναι κάτω των 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.
Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης επισύρει πρόστιμα (100 ευρώ) και προσαύξηση φόρου, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκπτώσεις δαπανών.
Χρεωστικές
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εκκαθάρισης προκύπτει ότι πάνω από τις 4 στις 10 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Μάλιστα όσο πιο πολλές δηλώσεις μπαίνουν στο σύστημα, τόσο αυξάνεται το ποσό του μέσου φόρου για τις χρεωστικές. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ από τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο μέσος φόρος προσέγγιζε τα 1.300 ευρώ, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται το φαινόμενο ότι για τους «αργοπορημένους» ο μέσος φόρος φτάνει ή και ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε πως με ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων ξεκινά ο επανέλεγχος αιτήσεων για το «κοινωνικό μέρισμα», ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.
Τέλος, τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.).
Κώστας Τσαχάκης


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου