Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η Απαράδεκτη Στάση της Αλβανίας στην Ανθρωπιστική Κρίση των Πλημμυρών της Σερβίας


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το σύνολο των σερβικών ΜΜΕ προέβαλαν δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο πλαίσιο Οικονομικού φόρουμ στο Βελιγράδι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπήρξαν χώρες που δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά έναντι της Σερβίας
μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τον Μάιο» και πως «προς τις χώρες αυτές θα υπάρξουν επίσημες αντιδράσεις», διευκρινίζοντας ότι «μία από αυτές τις χώρες ήταν η Αλβανία, η οποία δεν απέστειλε καν επιστολή συλλυπητηρίων, πόσο μάλλον ανθρωπιστική βοήθεια!», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ντάτσιτς (πηγή: η ε/φ Blic).
Δημοσίευμα της ε/φ Politika προέβαλε σχετικές εκτιμήσεις αναλυτών, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν ότι «η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Ντάτσιτς είναι ασυνήθιστη στο χώρο της διπλωματίας, όπως ασυνήθιστη υπήρξε, ωστόσο, και η απουσία συνδρομής εκ μέρους της Αλβανίας, ως γειτονικής χώρας, στις μεγάλες φυσικές καταστροφές και στην ανθρωπιστική κρίση στη Σερβία». Ορισμένοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι, αν και δικαιολογημένη, η αντίδραση του ΥΠΕΞ Ντάτσιτς δεν έπρεπε να γίνει σε δημόσια εκδήλωση.
 Στη συνέχεια, υπό τον τίτλο: «Παρά τις επικρίσεις του Ντάτσιτς, ο Αλβανός Π/Θ έρχεται στο Βελιγράδι», άρθρο στην ε/φ Politika, ανέφερε ότι, ο επιτετραμμένος στην Αλβανική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, Ερνάλι Φίλο, δήλωσε ότι η Πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το σερβικό ΥΠΕΞ για την πραγματοποίηση επίσκεψης του Αλβανού Π/Θ Έντι Ράμα, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα και επιχειρηματικό φόρουμ για εταιρίες από τη Σερβία και την Αλβανία, το οποίο θα προηγηθεί της επίσκεψης του Π/Θ Ράμα. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Αλβανού Π/Θ είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο και αναβλήθηκε λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Σερβία, καθώς και ότι η τελευταία επίσημη επίσκεψη Αλβανού αξιωματούχου στη Σερβία πραγματοποιήθηκε πριν από 68 χρόνια, το 1946, όταν τη Γιουγκοσλαβία επισκέφθηκε ο Ενβέρ Χότζα.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον σερβικό Τύπο, όπου δημοσιεύθηκε μόνο ένα σχετικό πρακτορειακό τηλεγράφημα στην ε/φ Danas.
Αντί για επισκέψεις και συνέδρια ίσως ένα συγνώμη θα ήταν αρκετό αλλά που περίσσευμα ειλικρίνειας.
analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου