Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ρύθμιση – ανάσα προκειμένου να αρχίσουν να αποπληρώνονται τα δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» αναζητά η κυβέρνηση καθώς το φαινόμενο της μη εξυπηρέτησής τους έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η λύση η οποία εξετάζεται είναι να μειωθεί η δόση στο
1/3.
Να μπορεί δηλαδή ο δανειολήπτης να πληρώνει μόνο το 30%, αν έχει δηλαδή μια δόση της τάξης των 600 ευρώ να πληρώνει μόνο τα 200 ευρώ το μήνα και το υπόλοιπο να ανακεφαλαιοποιείται χωρίς να επιβαρύνεται με τόκους, άτοκα.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους καθώς έχουν υποστεί μεγάλη μείωση μισθού, το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί για διάφορους λόγους ή έχουν χάσει την εργασία τους.
Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες σίγουρα εγγράφουν ζημίες, ωστόσο δεν χάνουν το κεφάλαιό τους όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών.

Η εικόνα των δανείων

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω), σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.
Η κατηγορία των στεγαστικών δανείων είναι αυτή που απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, καθώς το 2010 τα «κόκκινα δάνεια» μόλις που ξεπερνούσαν το 10%.
Πλέον, σχεδόν το 20% των χορηγήσεων δεν αποπληρώνεται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανέρχονταν τον Μάιο σε 76,76 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα καταναλωτικά πάλι δάνεια είναι «πρωταθλητής» στις επισφάλειες, με 4 στα 10 πλέον να μην εξυπηρετούνται.

Οι συνολικές οφειλές των Ελλήνων σε τέτοια δάνεια τον Μάιο ήταν 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ και «κόκκινες» σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο 20%, τέλος, βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις.
Τα συνολικά υπόλοιπα τον Μάιο ανέρχονταν σε 116,2 δισεκατομμύρια ευρώ και σε προβληματική κατάσταση είχαν περιέλθει δάνεια ύψους 23,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι ενστάσεις
Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη ότι ούτε η συγκεκριμένη λύση θα φέρει αποτέλεσμα καθώς η εμπειρία δείχνει ότι από τα 800.000 που έχουν ρυθμιστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα περισσότερα επανέρχονται στην κατηγορία των “κόκκινων” καθώς οι πολίτες δεν μπορούν, παρά τη ρύθμιση να τα εξυπηρετήσουν.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου