Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδουν τις υψηλές τιμές και τη βραδεία αποκλιμάκωση τους σε παθογένειες της εγχώριας αγοράς όπως στη χαμηλή εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην
πληθώρα γραφειοκρατικών εμποδίων, στις προβληματικές μεταφορές και υποδομές καθώς και στην έλλειψη της συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία για την επίλυση προβλημάτων. Κύκλοι του υπουργείου έφερναν ως παράδειγμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγονται ότι «πρέπει να ενθαρρύνει και να κατευθύνει την εγχώρια αγροτική παραγωγή, ενώ οφείλει να δει και το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος».
Άλλοι λόγοι για τους οποίους οι τιμές δεν πέφτουν είναι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα και την ενέργεια) καθώς και το ό,τι οι πολυεθνικές συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελλάδα ως χώρα που έχει τη δυνατότητα να διατηρούνται υψηλές οι τιμές.
Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Θ. Σκορδάς δήλωσε αντίθετα, ότι υπάρχουν περιθώρια, αναφέροντας για παράδειγμα πως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου