Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πες μου το ζώδιό σου να σου πω αν θα πλουτίσεις!

Το να βρεθεί κανείς στη λίστα με τους πλουσιότερους Κινέζους στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Αυτό συμβαίνει με τους πιο διάσημους επιχειρηματίες της χώρας, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η «δόξα» είναι πάντα επωφελής. Οπως σημειώνει ο «Economist» σε σχετικό ρεπορτάζ του με τίτλο που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται «Το να γίνει κανείς πλούσιος δεν σημαίνει πάντα ότι θα γίνει και δοξασμένος», στην πορεία με τα πλούτη μπορεί να
δημιουργηθούν κάποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο «Economist» επικαλείται το βιβλίο του Κινέζου Γουάνγκ Γκανγκ με τίτλο «Η κατάρα του Φορμπς», σύμφωνα με το οποίο όσοι βλέπουν το όνομά τους στη σχετική λίστα των δισεκατομμυριούχων του αμερικανικού περιοδικού, αργά ή γρήγορα μπαίνουν στο μικροσκόπιο αφού έχει παρατηρηθεί ότι με το να γίνουν ακόμη πιο διάσημοι υφίστανται αυστηρότερους φορολογικούς ελέγχους και μεγαλύτερη εποπτεία από τις αρμόδιες Αρχές.
Σε ξεχωριστή έρευνά του που έχει τίτλο «Το τίμημα του να είναι κανείς δισεκατομμυριούχος στην Κίνα: στοιχεία που βασίζονται στη λίστα της Hurun», οι συντάκτες της Ολιβιέ Ρουί, Ξιανζίε Χε και Ξιάο Τουσένγκ αναφέρουν ότι όταν ένας δισεκατομμυριούχος μπαίνει στη σχετική λίστα, έχει παρατηρηθεί ότι μέσα σε τρία χρόνια η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του μειώνεται σημαντικά.
Οι συγγραφείς της έκθεσης, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από το 1999 έως το 2007, αναφέρουν μάλιστα ότι οι επιχειρηματίες της χώρας θεωρούν γρουσουζιά να μπουν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων δικαιολογώντας - ίσως - όσους θεωρούν ότι οι Κινέζοι είναι ιδιαίτερα προληπτικός λαός.
Κάθε χρόνο η εκδοτική εταιρεία Hurun που εδρεύει στη Σαγκάη και καλύπτει κυρίως θέματα δημοσιοτήτων παρουσιάζει μια λίστα (που ονομάζεται Hurun Report), στην οποία αναφέρονται οι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας και οι περιουσίες τους. Φέτος, οι κινέζοι δισεκατομμυριούχοι ανήλθαν σε 251, είκοσι λιγότεροι από πέρυσι.
Ο πλουσιότερος Κινέζος με βάση την ειδική αυτή έκδοση είναι ο Ζονγκ Κουίνγκχου, μεγιστάνας στον χώρο των ποτών, με περιουσία 12,6 δισ. δολαρίων. Στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται ο Γουάνγκ Γιανλίν της Dalian Wanda Group, εταιρείας που ειδικεύεται στην εκμετάλλευση ακινήτων. Η περιουσία του Γουάνγκ Γιανλίν εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10,3 δισ. δολάρια.

Με το ζώδιο. Ομως, στη σχετική λίστα με τους πλουσιότερους Κινέζους, εκτός από τις μεγάλες προσωπικές περιουσίες, υπάρχει και άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο: αναφέρονται οι πιο πετυχημένοι - και βαθύπλουτοι - Κινέζοι με βάση το κινεζικό έτος (ζωδιακός κύκλος) κατά το οποίο έχουν γεννηθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσίευσε ο «Economist» με στοιχεία της Hurun, στην κορυφή των πιο πλούσιων Κινέζων βρίσκονται όσοι έχουν γεννηθεί τη Χρονιά του Λαγού αφού αναλογούν περίπου στο 13% όλων όσοι βρίσκονται στη σχετική λίστα. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, τις μικρότερες πιθανότητες να γίνει κανείς εκατομμυριούχος στην Κίνα τις έχει αν είναι γεννημένος τη Χρονιά του Βοδιού. Αυτοί αναλογούν μόλις στο 6% της λίστας με τους δισεκατομμυριούχοους
.neaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου