Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ:Οι πρώτες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα




● Μεσογειακό Κέντρο Ψηφιδωτών Δίου – Ιούλιος Αύγουστος
Εικαστική παρουσίαση των Τιμώμενων Χωρών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μείνε! Η Αρκαδία ως θέμα στη χαρακτική μεταξύ 1490 και 1830
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Trier.
Η έκθεση αυτή που βασίzεται στη Συλλογή Χαρακτικών του Πανεπιστημίου του Τρίερ αναπαριστά βάσει πενήντα επιλεγμένων αριστουργημάτων από το χρονικό διάστημα μεταξύ 1490 και 1830, την
εξέλιξη της αρκαδικής εικόνας σε όλη την πολυπλοκότητά της. Ιδιαίτερα τονίzεται η ένταξη κοσμικών θεμάτων στην αναπαράσταση του παραδείσου της Χρυσής Εποχής και σκιαγραφείται η τάση της μεταφοράς του Αρκαδικού στοιχείου στην αναπαράσταση της πατρίδας.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Gustav Klimt Πρωτοπόρος του Μοντερνισμού - 150ή επέτειος από τη γέννησή του.
Ο Klimt (1862-1918) αντιπροσωπεύει την εποχή του Μοντερνισμού που εξακολουθεί να γοητεύει και να έχει απήχηση μέχρι και σήμερα. Ο καλλιτέχνης άφησε το στίγμα του κυρίως στη Βιέννη και συνετέλεσε στη διαμόρφωση της περιόδου γύρω στο 1900 μαzί με τους Josef Hoffmann, Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich, Richard Gerstl, Egon Schiele και Oskar Kokoschka. Το 2012 η πόλη της Βιέννης γιόρτασε τα 150 χρόνια του «Gustav Klimt και τη γέννηση του Μοντερνισμού».

ΕΛΒΕΤΙΑ: Έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas (1858-1946) με θέμα τον Όλυμπο, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του αρχείου.
Πρόκειται για μία συνοπτική αφήγηση της φωτογράφισης του Ολύμπου και της γύρω περιοχής από τον Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas με επιλεγμένα έργα από το αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Μαzί με τον Χρήστο Κάκαλο από το Λιτόχωρο, και τον συνοδοιπόρο του και συγγραφέα Daniel Baud - Βοvy ο Fred Boissonnas ήταν ο πρώτος που ανέβηκε μέχρι και τον Μύτικα το 1913. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις αναβάσεις του τόσο από το 1913, όσο και από το 1919 και το 1927. Ένας από τους πρώτους διεθνείς φωτογράφους που επιλέγει να φωτογραφίσει την Ελλάδα, ακολουθώντας την παράδοση του Grand Tour του 19ου αιώνα, επισκέπτεται την χώρα μας κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και εκ των υστέρων κατόπιν ανάθεσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιzέλο.
Είσοδος ελεύθερη.

Αρχαίο θέατρο Δίου - Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα έναρξης 21:30
ΜΑΜΑΖΑ  Eifo Efi
 Γιάννης Μανταφούνης, Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ

Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ είναι κάτι περισσότερο από απλοί συνεργάτες. Με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, αλλά και κοινές επιρροές κατά την παραμονή τους στην εξαιρετική ομάδα χορευτών του Ουίλλιαμ Φόρσαϋθ, μοιράζονται το πάθος τους για το χορό. Οι χορευτές δοκιμάζουν και δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που διαρκώς ανατρέπονται, προσπαθώντας να προσδιορίσουν την απουσία, την αμφίεση, το δισυπόστατο. Η δημιουργία και η έρευνα αποτελούν γι’ αυτούς μια ξεχωριστή εμπειρία. Το εννοιολογικό υπόβαθρο δεν απουσιάζει ποτέ από τη δουλειά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χορός στην περίπτωσή τους είναι απογυμνωμένος από κάθε συναίσθημα.
Mε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της  Γερμανίας.
Είσοδος Ελεύθερη.

Αρχαίο θέατρο Δίου - Κυριακή 6 Ιουλίου, ώρα έναρξης 21:30
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ - Αrtivities – Φεστιβάλ Αθηνών 
Φιλοκτήτης του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου.

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Mιχαήλ Μαρμαρινός, Αιμίλιος Χειλάκης.
Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι.
Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη
και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 17€ / Φοιτητικό, Μαθητικό, Άνεργοι 13€.
Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης - Δευτέρα 7 Ιουλίου - ώρα έναρξης 20:30
More than honey του Markus Imhoof
Προλογίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής». Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες. Η προκλητική, αλλά και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα.
Mε την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας. Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης.

Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου