Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΡΕΒΕΝΗ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Εχουν χάσει   τον ύπνο  τους  οι κάτοικοι   της περιοχής   Γρέβενη   στην  Καλλιθέα  Πιερίας  ΚΑΛΟΎΝΤΑΙ  ΞΑΦΝΙΚΑ  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  30000  ΕΥΡΩ!!!
Σύμφωνα  με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που τους παραχώρησε το
Δημόσιο ως ακτημονες και δεν έκτισαν  σπίτι εντός 10ετίας  ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ   ΝΑ πληρώσουν το 1/3 της σημερινής αντικειμενικής αξιας του οικοπέδου.

 

<<<<  ...........      Με την ψήφιση του ανωτέρου νόμου καθορίζεται η επιβολή προστίμου ύψους 33% επί της αντικειμενικής αξίας των οικοπέδων ,δηλαδή 30.000-40.000, ευρώ που παραχωρήθηκαν σε ακτήμονες από τις πρώην κοινότητες εφόσον δεν είχαν κατασκευασθεί κατοικίες εντός 10ετίας από την ημερομηνία παραχώρησης των οικοπέδων.
      Τούτο κρίνεται ως άδικο και έξω από κάθε έννοια λογικής και πραγματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά στην πρώην κοινότητα Καλλιθέας και νύν Δ. Δ .Καλλιθέας Δήμου Κατερίνης ΕΠΕΙΔΗ:
 
·        Η δικαίωση παραχώρησης των οικοπέδων έγινε τα έτη 1988, 1990 και 1995.
·        Οι κληρώσεις των οικοπέδων έγιναν αντίστοιχα το 1990, 1993 και 1997.
·        Η διανομή των οικοπέδων έγινε το 1991, 1994 και 1997 αντίστοιχα.
·        Η προέγκριση της επέκτασης του σχεδίου πόλεως έγινε το 1987.
·        Η αξιοποίηση του οικισμού άρχισε με την  η χάραξη των οδών έτος 1997.
·        Η σύνδεση του οικισμού ( οικοπέδων) με τα, δίκτυα ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ και ΟΤΕ άρχισε να γίνεται το 2001 και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.
·        Τα βασικά απαιτούμενα έργα υποδομής για την δημιουργία  κατοικήσιμου οικισμού,  όπως η αποχέτευση, άρχισε  το 2008 και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50%. 
·        Η υψομετρική μελέτη του οικισμού πραγματοποιήθηκε το 2012 και παράλληλα άρχισε η ασφαλτόστρωση των οδών η οποία ολοκληρώθηκε στο 50%.
·        Η έγκριση του ΣΧΟΑΑΠ έγινε το 2007, ενώ η πράξη εφαρμογής του εκκρεμεί έως σήμερα λόγω των ενστάσεων και τροποποιήσεων που γίνονται συνεχώς
·        Η περιοχή συνολικής εκτάσεως 250 στρεμμάτων,  στην οποία εμπεριέχονται τα εν λόγω, 240 τον αριθμό οικόπεδα,(περιοχή Γρέβενη), μέχρι και το 2005 ήταν χαρακτηρισμένη ως βοσκότοπος.
·        Λόγω οικονομικής αδυναμίας της πρώην Κοινότητας Καλλιθέας ήταν αδύνατη η εκποίηση οικοπέδων για την είσπραξη εσόδων απαιτουμένων για την κατασκευή έργων υποδομής προς αξιοποίηση του οικισμού και την παροχή κινήτρων για την κατοίκηση του.
 
Όπως φαίνεται από τα ανωτέρω ήταν αδύνατη η κατασκευή κανονικών κατοικιών  στα ανωτέρω οικόπεδα  του οικισμού περιοχής Γρέβενη πριν το 2008.
 
Για όλους του προαναφερόμενους λόγους, αφού συνυπολογιστεί και η δυσχερής οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης που διέρχεται η χώρα από το 2009 μέχρι και σήμερα αιτούμαστε:
·        Την άμεση αναστολή εφαρμογής του Νόμου 4235/2014 (άρθρο 37 Παρ1) μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον για την περιοχή μας.
·        Την τροποποίηση του ανωτέρω νόμου ως προς τον χρόνο αξιοποίησης – κατασκευής κατοικιών, ήτοι εντός 10ετίας από το 2012 και μετά οπότε και άρχισε η κατασκευή των βασικών υποδομών κατοίκησης του οικισμού με την κατασκευή κανονικών οικιών.
·        Να ανασταλούν οι διενεργούμενοι έλεγχοι – αυτοψίες από την Αντιπεριφέρια Πιερίας μέχρι την λήψη τελικών αποφάσεων.
·        Να μην εκδίδονται βεβαιώσεις χωρίς άδειες οικοδομής υπαρχόντων κτιρίων.
·        Να μην εισπράττεται το 30% της αντικειμενικής αξίας των οικοπέδων σε περίπτωση διαπίστωσης μη πλήρωσης των όρων παραχώρησης του οικοπέδου, αλλά ως προς το ύψος του προστίμου να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο των Ελλήνων αλλά και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τω οικοπέδων ήδη πλήρωσαν ένα σημαντικό ποσό (περίπου 6.000 μεταλλικές δραχμές) για την απόκτηση τίτλου.
·        Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων να υπολογισθεί με  βάση τη χρονολογία παραχώρησης των οικοπέδων, και όχι τη σημερινή- πλασματική, δεδομένου δε ότι και η κυβέρνηση εξήγγειλε την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε πραγματική τιμή.
·        Την εξαίρεση από τον νόμο των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν σε ΑΜΕΑ.
·        Η εφαρμογή του εν λόγω νόμου να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά από την ημέρα δημοσίευσής του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και μετά ( υπολογισμός 10ετίας για τα νέα προς παραχώρηση οικόπεδα και τα ήδη παραχωρηθέντα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου