Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η
ραγδαία πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την ημερήσια παραγωγή από τα 30 εκατομμύρια βαρέλια.
Στο κλείσιμο της Παρασκευής η τιμή ανά βαρέλι για παράδοση τον Ιανουάριο του 2015 έπεσε κάτω από τα επίπεδα των 67 δολαρίων (66,15$) καταγράφοντας πτώση κοντά στα επίπεδα του 10%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Ενδεικτικό της κρίσης στην αγορά πετρελαίου είναι το γεγονός ότι μέσα στην ημέρα οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών βυθίστηκαν εξαιτίας της πτώσης της τιμής του αργού.
Αναλυτές της Wall Street δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να δούμε την τιμή του πετρελαίου να κινείται και κάτω από τα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι.
«Όλοι θα μιλούν για το πετρέλαιο και την απόφαση του OPEC. Κάθε επένδυση που συνδέεται με το πετρέλαιο θα δεχθεί πιέσεις, ενώ αντίθετα οτιδήποτε συνδέεται με καταναλωτικά αγαθά αλλά και μεταφορές θα ενισχυθεί», υποστηρίζει ο Peter Boockvar, κορυφαίος χρηματιστηριακός αναλυτής στην εταιρεία Lindsey Group.
Γιατί δεν έκανε μείωση ο ΟΠΕΚ; Ένας από τους λόγους εκτιμάται ότι είναι να μη παραχωρήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου. Αλλά, η ΒΝΡ Paribas υποστηρίζει πως μία τέτοια στρατηγική θα σήμαινε τη διατήρηση της τιμής του Brent γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι για παρατεταμένη περίοδο, αλλά αυτό το επίπεδο είναι ασύμφορο για πολλά μέλη του ΟΠΕΚ. Όπως τονίζει η Saxo Bank, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Αμερικάνοι παραγωγοί μπορούν να αντιδράσουν βρίσκοντας φθηνότερους τρόπους για τον εντοπισμό και την παραγωγή πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ίσως μειωθεί στο 37% μέχρι το 2017, από το 40% το 2013 και θα τον πάει πίσω 25 χρόνια.
Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις, οικονομίες
Η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει του ισολογισμούς και τα κέρδη των εταιρειών διύλισης πετρελαίου, άρα και τις μετοχές τους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, η πτώση επηρεάζει και τις τράπεζες με διεθνή εμβέλεια όπως Barclays και η Wells Fargo. Οι δύο τράπεζες χρηματοδότησαν με 850 εκατ. δολάρια τη συγχώνευση δύο αμερικανικών πετρελαϊκών και ενεργειακών εταιρειών, την Sabine Oil & Gas και τη Forest Oil.
Από την άλλη, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και μαζί με αυτό και το συνολικό κόστος παραγωγής. Η πτώση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1%, ενώ για κάθε πτώση 10 δολαρίων στη τιμή του αργού το αμερικανικό ΑΕΠ επωφελείται κατά 0,2%, ενώ ο κάθε οδηγός στις ΗΠΑ εξοικονομεί περί 120 δολάρια το χρόνο για κάθε 10 σεντ πτώσης ανά λίτρο στο καύσιμο κίνησης.
Protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου