Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ



Η Αμφίπολη αποκαλύπτει σιγά σιγά τα
μυστικά της, εντυπωσιάζοντας ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο οι ειδικοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε νέα αινίγματα.
Ποιο είναι λοιπόν το φύλο του νεκρού που βρέθηκε στον τάφο, κάτω από τους πωρόλιθους;
Μιλώντας στο στο δελτίο ειδήσεων του Mega, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως ενδεχομένως ο τάφος να ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατηγό, όπως είπε η κυρία Κατερίνα Περιστέρη, όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί με βεβαιότητα για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας:
«Δεν θα πω τίποτα σχετικά με το ζήτημα, για τον πολύ απλό λόγο: ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας. Μπορεί να είναι και γυναίκα».
Τόνισε ακόμα ότι δεν θα ήθελε να αποκλείσει τίποτα σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού, καθώς «η έρευνα θα απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα. Καλύτερα να μην κάνουμε υποθέσεις. Ωστόσο, η ελευθερία της σκέψης είναι θεμιτή. Ο καθένας μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή του, όμως εγώ προσωπικά θα προτιμήσω να μείνω στα δεδομένα».
Επανέλαβε πάντως ότι όλα τα ευρήματα ανήκουν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα, ενώ δεν μπήκε στον πειρασμό να σχολιάσει τις αναφορές ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Το γενετικό υλικό είναι αυτό που θα δώσει απαντήσεις όχι όμως τις απαντήσεις», ανέφερε η κα. Μενδώνη, και πρόσθεσε ότι «εκτός από αυτά τα ευρήματα δεν έχει βρεθεί κάτι άλλο».
«Η ανασκαφή στο συγκεκριμένο μνημείο έχει ήδη τελειώσει. Όταν έχεις ένα τόσο ιδιάζων μνημείο, νομίζω ότι το πιο σοβαρό είναι να περιμένουμε την απάντηση να μας τη δώσουν τα στοιχεία», είπε.
Τέλος, δεν δίστασε να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι ο τάφος έχει συληθεί, αφού δεν βρέθηκε κανένα αντικείμενο, προσωπικό ή μη, του νεκρού που να υποδεικνύει την ταυτότητά του. «Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι οι τυμβωρύχοι έχουν πάρει τα πάντα» κατέληξε η κυρία Μενδώνη.
Την ίδια στιγμή αρκετές είναι οι απόψεις για το φύλο του νεκρού και τη μέθοδο των ερευνών.
Ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας, όπως δήλωσε στο Έθνος, μπορεί άμεσα σε μία ημέρα να δώσει το φύλο του νεκρού και σε ένα μήνα το ύψος και την ηλικία του.
Στους υπολογισμούς που είναι δυνατόν να γίνουν, βοηθά και το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο το κρανίο όσο και η κάτω γνάθος του νεκρού.
«Η ανθρωπολογική εξέταση είναι σχετικά εύκολη», τονίζει ο κ. Αντίκας, «επειδή ο σκελετός προέρχεται από ενταφιασμό και όχι από καύση».
Ο κ. Αντίκας συμπλήρωσε ότι η αναγνώριση του φύλου είναι μια σχετικά εύκολη και σύντομη διαδικασία και προκύπτει από τη μελέτη της γωνίας του σαγονιού, τη σύμφυση της λεκάνης και τα δόντια.
Το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, όπως λέει ο διευθυντής Γιάννης Μανιάτης, σε λιγότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να απαντήσει για το ποια περίοδο έζησε ο νεκρός, με απόκλιση αρχικά 150 χρόνων, που μπορεί όμως να περιοριστεί ακόμη και στα είκοσι χρόνια αν βρεθεί δείγμα ξύλου, για παράδειγμα και γίνει συνδυαστική χρονολόγηση.
Σε τρεις μήνες από σήμερα, όπως προσθέτει, μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες για το πού έζησε, αν υπέφερε από ασθένεια και τις διατροφικές συνήθειες είχε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη δυνατή ακόμα είναι και η αναδόμηση του προσώπου του νεκρού της Αμφίπολης,
«Εάν υπάρχει κρανίο, φυσικά και μπορούμε να αναδομήσουμε πρόσωπο και να δώσουμε τη μορφή, όπως ακριβώς έγινε με τη Μύρτιδα» δήλωσε ο κ. Παπαγρηγοράκης, παραπέμποντας στην περίπτωση του 11χρονου κοριτσιού που έζησε πριν χιλιάδες χρόνια στην Αθήνα και του οποίου το πρόσωπο αποκαλύφθηκε χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο στοιχείο που μπορούν να μάθουν οι επιστήμονες είναι το φύλο του νεκρού.
«Το πρώτο που μπορούμε να μάθουμε μόλις τον δούμε είναι εάν είναι άνδρας ή γυναίκα. Αυτό μπορούμε να το προσδιορίσουμε με 'μια ματιά' από τα οστά της λεκάνης. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα οστά, μπορούμε να μάθουμε το φύλο από το κρανίο (τα στοιχεία του κρανιο-προσωπικού συμπλέγματος)» αναφέρει.
Όπως λοιπόν φαίνεται, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα την αλήθεια για το «μυστικό» της Αμφίπολης και της ταυτότητας του νεκρού...

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου