Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στον
τάφο της Αμφίπολης μετά και τη μεγάλη ανακάλυψη του αρχαίου σκελετού, επιστήμονες κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το ποιος ήταν τελικά θαμμένος στον τύμβο Καστά.
Τα "ΝΕΑ" φέρνουν σήμερα, Σάββατο (15/11/2014) στο φως της δημοσιότητας μία φωτογραφία-σχέδιο, μετά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για το πώς μπορεί να είναι η μορφή του νεκρού.
Ένας άνθρωπος μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα, με καστανά μαλλιά και λευκό δέρμα φαίνεται να είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, με το ύψος του, όπως στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, να κυμαίνεται στο 1,65 μ. Εάν, όμως, είχε καταγωγή από τη Θράκη, τα μαλλιά του πιθανότερο να ήταν καστανοκόκκινα, υποστηρίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη κάνει λόγο για άνδρα και μάλιστα επιφανή στρατηγό.
Ωστόσο, ο σκελετός μπορείς να δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις πέρα από το πώς ήταν η μορφή του συγκεκριμένου ανθρώπου.
«Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πώς πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του, καθώς για τυχόν παθήσεις ή τραύματά του» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η δρ Κατερίνα Χαρβάτη, παλαιοανθρωπολόγος – καθηγήτρια του γερμανικού Πανεπιστημίου του Tubingen.
Τι θα έβρισκαν όμως οι αρχαιολόγοι στον τάφο του νεκρού της Αμφίπολης αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι;
«Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα κ αι ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ (τάφο του Φιλίππου), μπορούμε να υποθέσουμε πως αν υπήρχαν κτερίσματα, θα ήταν οπλισμός, σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία» εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παδιαδέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου