Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ



Υλικά συνταγής

Για το παντεσπάνι σοκολάτας
6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα
110 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
25 γρ. κακάο
30 γρ. αλεύρι
Για γέμισμα και επικάλυψη
600 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. υγρή βανίλια
καρούλια σοκολάτας ή σοκολατάκια για διακόσμηση

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1'-2' να γυαλίσει το μίγμα .
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη κουβερτούρα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10'-12' να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει
Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς σε τρία κομμάτια το παντεσπάνι.


Γεμίζουμε όλη την επιφάνεια του με σαντιγί και το τυλίγουμε σε ρόλο. Αλείφουμε με σαντιγί και το δεύτερο κομμάτι και συνεχίζουμε να τυλίγουμε σε ρόλο πάνω στο προηγούμενο.

Το ίδιο κάνουμε και με το τρίτο κομμάτι. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε το ρολό πάνω στο τρίτο κομμάτι.

 Στήνουμε όρθιο το ρολό, δηλαδή να βλέπουμε το σπιράλ που σχηματίζεται. Αλείφουμε περιμετρικά την τούρτα με την υπόλοιπη σαντιγί.
Διακοσμούμε με καρούλια σοκολάτας .
Παγώνουμε για 2 ώρες το λιγότερο.
Όταν κόβουμε κομμάτια οι στρώσεις μαύρο άσπρο βγαίνουν κάθετες. Η τούρτα μας έχει ύψος γύρω στα 13 εκ. Αν θέλουμε να γίνει πολύ ψηλή και εντυπωσιακή διπλασιάζουμε τα υλικά, φτιάχνουμε δύο λαμαρίνες με παντεσπάνι και κάθε παντεσπάνι το κόβουμε σε δύο κομμάτια. Συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία.
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε την κρύα κρέμα με την άχνη και την βανίλια σε παχύρρευστη μορφή. Να στέκεται. Αφήνουμε στο ψυγείο.

argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου