Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στα πλαίσια των «ελευθερίων» της πόλης ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Στα πλαίσια των «ελευθερίων» της πόλης ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό δύο χρόνων από την απελευθέρωση της Κατερίνης από το τουρκικό ζυγό, ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας
του Δήμου Κατερίνης και η Εταιρεία Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, συνδιοργανώνουν το μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Το αφιέρωμα εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού των «ελευθερίων» και παρουσιάζεται συμβολικά την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 παραμονή της επίσημης ημέρας της απελευθέρωσης της Πιερικής πρωτεύουσας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου και 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης (Πολυκλαδικό), ώρα 19:30.
Η εκδήλωση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου 2014 στην Παλαιά Βουλή και γνώρισε την αποθέωση του Αθηναϊκού κοινού. Ακολούθησε η παρουσίαση στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο συμπόσιο για την εθνοευεργεσία των Ελλήνων Ευεργετών και πάλι στην Αθήνα, για να κλείσει ο κύκλος της περιοδείας στο Βουλευτικό του Ναυπλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αφιέρωμα προτάθηκε στην Ε.Π.Μ.Κατερίνης και εγκρίθηκε από το προεδρείο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από εισήγηση του προέδρου της επιτροπής βιβλιοθήκης και εσωτερικών θεμάτων της Βουλής, Βουλευτή Πιερίας Κωνσταντίνου Κουκοδήμου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μουσικά ακούσματα από την Ελληνική παράδοση και το σύγχρονο ρεπερτόριο, ποιήματα και αφηγηματικό λόγο. Το μουσικό μέρος αποδίδεται από τις χορωδίες της Ε.Π.Μ.Κατερίνης και τη Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», από 15μελή ορχήστρα και τους σολίστες Μαρία Δραγασιά, Ιωάννη Χαρίση, Ηλία Παπάζογλου και Δημήτριο Χωνό σε ενορχήστρωση Δημητρίου Κουκούδα και διδασκαλία Ευθύμιου Μαυρίδη. Τα ποιήματα απαγγέλει ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Ιωακείμ Οικονομίκος, αφηγητής είναι ο Περικλής Χατζηγιάννης, ενώ τα ιστορικά κείμενα που αναφέρονται στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια επιμελήθηκε ο ιστορικός και εθνολόγος Θεόδωρος Ζαπουνίδης. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του εγχειρήματος ανήκει στον Ευθύμιο Μαυρίδη.

Την δεκαπενταμελή ορχήστρα πλαισιώνουν οι: Αλέξανδρος Γιαγκούσης (φλάουτο), Αναστασία Γιαμούζη (κιθάρα), Χρύσα Γιαννικώτσιου (πιάνο), Απόστολος Γκασδόγκας (κλαρινέτο), Μιχαήλ Καρυοφυλλίδης (ακορντεόν), Παρασκευή Κεραμιδιώτη (βιολί), Ευαγγελία Κοροβέση (βιολί), Γεώργιος Λαλίδης (ηλεκτρικό μπάσο), Στεφανία Μουτσάνα (βιολί), Ιωάννης Μπεκιρόπουλος (λαούτο-μπουζούκι), Βασίλειος Παπαγεωργίου (βιολί), Δήμητρα Παρρή-Νίκα (βιολί), Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης (τρομπέτα), Μυρτώ Σταυρακίδου (βιολί), Βίκη Τζημαπίτη-Ευθυμιάδου (ντραμς).

Συμπαραστάτες στην όλη προσπάθεια ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ.Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Έφορος χορωδίας Αντώνιος Μπίντας και η διοίκηση της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας και η Ε.Π.Μ.Κατερίνης με ανοικτή πρόσκληση καλούν το Πιερικό κοινό να παρακολουθήσει και να απολαύσει το αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ένα αφιέρωμα το οποίο όπου παρουσιάσθηκε κέρδισε την αποδοχή και την αναγνώριση όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου