Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Ε.Π.Μ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ



Με περισσή συγκίνηση και έντονο πατριωτικό ενθουσιασμό οι Αρτινοί καταχειροκρότησαν και
επιβράβευσαν την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης για το αφιέρωμα των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας που παρουσιάσθηκε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 και το απόλαυσαν στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ της Άρτας.
   Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρτας <<Μακρυγιάννης>>, υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ήταν αφιερωμένη στον καταγόμενο από το Κομπότι Άρτας πρωτεργάτη και ενός από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά.
   Υποδεχόμενη τη διοίκηση της Ε.Π.Μ.Κατερίνης και τους συντελεστές του αφιερώματος χορωδούς, μουσικούς, αφηγητές, σολίστες και το μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, η πρόεδρος του <<Μακρυγιάννη>> Δήμητρα Αξιώτη είπε: << Η αναδρομή στην ιστορία είναι χρέος μας γιατί η ιστορία δεν είναι φορτίο για τη μνήμη αλλά φώτιση για τη ψυχή, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας και κυρίως για τους νέους. Οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον. Η σημασία της γνώσης της είναι πολύ πιο σημαντική σήμερα στη δύσκολη και παράξενη εποχή που ζούμε. Πρόσωπα σαν τον Σκουφά, τον Τσακάλωφ και τον Ξάνθο αποτελούν φωτεινά παραδείγματα που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας καθοδηγούν.>>
   Στην αντιφώνηση του ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ.Κατερίνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, τόνισε: << Εμείς κάναμε αλλά και συνεχίζουμε να πράττουμε το χρέος μας προς την πατρίδα. Με την αποδοχή και επιβράβευση του αφιερώματος νοιώθουμε τεράστια ικανοποίηση. Είμαστε εδώ στην πατρίδα του ιδρυτή και πρωτεργάτη Νικολάου Σκουφά ως επισκέπτες-προσκυνητές, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του αξιόλογου από κάθε πλευρά συλλόγου σας. Για εμάς τούτη η χρονιά έχει δύο σημαντικές επετείους. Τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τα εξήντα χρόνια δημιουργικής πορείας και προσφοράς στης Ε.Π.Μ. Κατερίνης στον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Θεωρώ ότι ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε μια άριστη και παραγωγική συνεργασία.>>
   Την αποστολή της Εστίας που αποτελείτο από εξήντα χορωδούς, δεκατετραμελή ορχήστρα, τους σολίστες Μαρία Δραγασιά και Γεώργιο Ψωμιάδη, τους αφηγητές ποιημάτων και ιστορικών κειμένων Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Οικονομίκο και Περικλή Χατζηγιάννη καθώς και το μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη, συνόδευαν εκτός από τον πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τα μέλη της διοίκησης Αναστάσιος Πολυχρονίδης γενικός γραμματέας, Αντώνιος Μπίντας έφορος χορωδίας και το διοικητικό μέλος Ειρήνη Βενετσάνου.
   Αξίζει να επισημανθεί και η συμβολή του ιστορικού και εθνολόγου Θεόδωρου Ζαπουνίδη στην συγγραφή των κειμένων.
   Με την παρουσίαση της εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Αρτινή πρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αφιερώματος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 στην Παλαιά Βουλή των Αθηνών και με περιοδείες στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο συνέδριο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου και στα <<ελευθέρια>> της Κατερίνης, ολοκλήρωσε την ανατεθείσα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Θεμάτων και Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βουλευτή Πιερίας Κωνσταντίνου Κουκοδήμου υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
    Το αφιέρωμα υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύση Πασχάλη, από το Δήμο Κατερίνης και από όλους τους συντελεστές.
    Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας <<Μακρυγιάννης>> με επικεφαλής την πρόεδρο Δήμητρα Αξιώτη υποδέχθηκαν με ζέση τους Πιεριείς, παράσχοντας καθετί που συνέβαλε στην ευχάριστη διαμονή στην όμορφη και ιστορική πόλη της Ηπείρου. Το πέτυχαν απόλυτα, γεγονός που σχολιάσθηκε ευμενέστατα από όλους τους συντελεστές και τους συνοδούς, εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα ευρύ κύκλο συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτιστικών φορέων.
    Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. Βανέσσα Πανταζή, ενώ η Εκπαιδευτικός και διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα ανέπτυξε το θέμα << ο πατριώτης και ιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαος Σκουφάς >>.
    Στο τέλος της παρουσίασης του αφιερώματος η Ε.Π.Μ.Κατερίνης απένειμε δια χειρός του Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Οικονομίκου σειρά εκδόσεων από τα επιστημονικά συνέδρια και εστιακά σύμμεικτα στον Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο. Ανάλογες απονομές πραγματοποίησαν οι κ. Μπίντας και Πολυχρονίδης καθώς και η κ. Βενετσάνου στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλειο Ψαθά, στο Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και στην πρόεδρο του <<Μακρυγιάννη>>  Δήμητρα Αξιώτη.
    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο διατελέσας τη διετία 1986-87 Νομάρχης Πιερίας και μετέπειτα Βουλευτής Άρτας και Υπουργός Θεόδωρος Κολιοπάνος, τον οποίο ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία και συμπαράσταση, του απένειμε σειρά των εκδόσεων της Εστίας. 
    Το πρωί της Κυριακής 9-11-2014 με ξεναγούς την γενική γραμματέα του συλλόγου <<Μακρυγιάννης>> Άρτας Παρασκευή Βλάχου και το μέλος του συλλόγου Μαρία Πήτα, όλοι γνώρισαν το γνωστό γεφύρι της Άρτας και σειρά μνημείων της περιοχής.
    Η Πιερική αποστολή με την αναχώρηση της για επιστροφή στην Κατερίνη ευχαρίστησε θερμά τους οικοδεσπότες για την άψογη από κάθε πλευρά υποδοχή και φιλοξενία. Ξεχωριστές και ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυναν όλα τα μέλη της αποστολής στην γενική γραμματέα του <<Μακρυγιάννη>> Παρασκευή Βλάχου που ως συνδετικός κρίκος όλο το διάστημα της προετοιμασίας αλλά και του διημέρου της επίσκεψης συνέβαλε για την όσο το δυνατό ευχάριστη διαμονή.
                                         ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
    *Το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Άρτας είχε και σειρά άλλων επισκέψεων. Στάση στη πόλη των Ιωαννίνων και στη διάρκεια της επιστροφής στο Μέτσοβο. Και βέβαια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Μια τέτοια ευκαιρία για τους ανθρώπους της τέχνης δε μπορούσε να μείνει καλλιτεχνικά αναξιοποίητη. Στο θέατρο της Δωδώνης η σύγχρονη μούσα της Πιερίας, η τραγουδίστρια Μαρία Δραγασιά αποδίδοντας το παραδοσιακό άκουσμα << στόπα και στο ξαναλέω >> μετά από επιθυμία όλων, διέκοψε τη γαλήνη του μοναδικού τοπίου προσθέτοντας μιαν άλλη νότα στην ιερότητα του χώρου.
   *Ακολούθησε η σύντομη συναυλία σύγχρονου πλέον ρεπερτορίου από τον ιδιαίτερα αγαπητό χορωδό και πρωτοκιθαρωδό Γρηγόρη Μητσοκάπα που με συνοδό τον Ορφέα Σωπαλίδη απέδωσαν Ελληνικά και ξένα μουσικά κομμάτια.
   *Μεταξύ των χορωδών και δύο αρχαιολόγοι. Οι Εύα Αλβανού και Αντιγόνη Αδαμίδου που απαντούσαν άοκνα στα πολλαπλά ερωτήματα των μελών σε θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
   *Οι κάτοικοι του Μετσόβου και οι επισκέπτες απόλαυσαν από τα μέλη της Εστίας το Κυριακάτικο απόγευμα της 9-11-2014 πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια παραδοσιακά και σύγχρονα. Όλα αυτά στην πλατεία του Μετσόβου.
   *Ενθουσιασμένος ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος από την παρουσίαση του αφιερώματος συνεχάρει στο τέλος όλους τους συντελεστές. Ιδιαίτερα τον αφηγητή των ποιημάτων  Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Οικονομίκο, αναφέροντας ότι τέτοιοι Εκκλησιαστικοί Λειτουργοί τιμούν την Ορθοδοξία και τον Ελληνικό πολιτισμό.
   *Για πρόσωπα και πράγματα που συνάδουν με την Πιερία ήταν το θέμα της συζήτησης στο δείπνο του Σαββατόβραδου μεταξύ του διατελέσαντα Νομάρχη Πιερίας Θεόδωρου Κολιοπάνου και της γυναίκας του Μπιάνγκας με τον πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον έφορο χορωδίας Αντώνιο Μπίντα. Ο κύριος και η κυρία Κολιοπάνου διατηρούν άριστες σχέσεις με πολλούς Πιεριείς και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τα τεκταινόμενα.
   *Τα φλας άστραφταν σε κάθε επίσκεψη. Ο Λευτέρης Κηπόπουλος δεν άφησε τίποτε εκτός φωτογράφησης, ενώ η τενόρος Μπέλλα Βλαχοπούλου αναζητούσε το ιδανικό κάδρο ιδιαίτερα στα τοπία.
   *Το πρόγραμμα του διημέρου οργανώθηκε από το γενικό γραμματέα της Ε.Π.Μ. Αναστάσιο Πολυχρονίδη, ο οποίος μαζί με το μέλος της διοίκησης Ειρήνη Βενετσάνου ανέλαβαν με επιτυχία την υλοποίηση του, προσπαθώντας να απολαύσουν το ταξίδι οι πάντες.
   ΕΤΣΙ κύλησε ένα ακόμα διήμερο στην οικογένεια της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που σε κάθε πρωτοβουλία της μπορεί και ξεχωρίζει…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου