Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Δείτε live την ιστορική προσγείωση του σκάφους “Ροζέτα” σε κομήτη


Δείτε live την ιστορική προσγείωση του σκάφους “Ροζέτα” σε κομήτη

Παρακολουθείστε την προσπάθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους να προσεδαφιστεί στο μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ - Θα αφήσει στην επιφάνεια ρομπότ-εργαστήριο

Μια ιστορική στιγμή για τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρωπίνου γένους να εξερευνήσει το διάστημα έφτασε. Το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), επιχειρεί ήδη να προσγειωθεί στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).Πρόκειται για μια αποστολή εξόχως επικίνδυνη καίτοι προηγήθηκε προετοιμασία περίπου 2 δεκαετιών. Στόχος της αποστολής να απελευθερωθεί στην επιφάνεια του κομήτη μια ρομποτική συσκευή - εργαστήριο, που φέρει την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Φίλαι» (Philae).

Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από την γη είναι ανώμαλη και οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο επισφαλή τοποθεσία για προσγείωση. Αυτή ήδη ονομάστηκε ως η τοποθεσία «Αγκιλκία».

Το δυσκολότερο κομμάτι της αποστολής θα είναι ο αποχωρισμός του βάρους 100 κιλών οχήματος προσγείωσης «Φίλαι» από το βάρους τριών τόνων σκάφος «Ροζέτα». Συνολικά για την αποστολή έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκές χώρες και η αμερικανική NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου