Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Μια νέα νόσος χτυπάει την πόρτα μας - Σκλήρυνση κατά πλάκας

 
Η προσέλευση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων με προβλήματα υγείας στα νοσοκομεία, χρόνο με την χρόνο αυξάνονται, ανάμεσα στις χρόνιες παθήσεις και στις ανίατες ασθένειες που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος τού πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, εκείνο που έχει γίνει μόδα και μαστίζει  το γυναικείο πληθυσμό είναι, οι κύστεις, τα ινομυώματα, το ca μαστού, και μια σειρά άλλες παθήσεις που μειώνουν, την γονιμότητα του γυναικείου πληθυσμού ,αλλά και των παντρεμένων η ανύπαντρων συντρόφων που διάλεξαν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.
Η λέξη μόδα, έχει γίνει  συνηθισμένη έκφραση στους κοινωνικούς χώρους και στις συζητήσεις μεταξύ των γιατρών στα νοσοκομεία για τις χρόνιες παθήσεις, που μεταξύ άλλων προβλημάτων προστίθενται και νέες παθήσεις , που ενώ πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν γνωστές σήμερα , έχει μεγάλη έξαρση, είναι τόσο πολύ διαδεδομένη και έχει την ονομασία σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πολλές οι ασθένειες αλλά οι ελπίδες,που μας δίνουν τα νεώτερα δεδομένα της αντιμετώπισης τους καθησυχάζουν τούς ασθενείς μια και η φαρμακευτική φαρέτρα, των γιατρών δίνουν ένα άλλο αέρα αισιοδοξίας, με την οποία αντιμετωπίζονται οι χρόνιες παθήσεις.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, στην συνηθέστερη μορφή της η νόσος, αρχίζει με εξάρσεις (ιώσεις) και πλήρεις υφέσεις. Οι εξάρσεις εμφανίζονται  με ποικιλία  συμπτωμάτων, όπως επίμονα μουδιάσματα,διπλωπία, θόλωση όρασης, η εντοπισμένη μυική αδυναμία, μνημονικές διαταραχές, κόπωση κατάθλιψη, κυστική, εντερική η σεξουαλική δυσλειτουργία,δυσαρθρία,δυσφαγία, αστάθεια στη βάδιση, σπαστικότητα, και άλλα.
Με το πέρασμα του χρόνου οι υφέσεις μπορεί να μην πλήρεις.
Στις οξείς εξάρσεις συχνά αναπτύσσεται παράλληλα προοδευτική κλινική και απεικονιστική επιδείνωση.
Χωρίς αγωγή σε 15 έτη η νόσος συνήθως έχει προκαλέσει σημαντική αναπηρία.
Τα τελευταία 30 χρόνια , αναπτύσσεται ραγδαία η έρευνα για νέα φάρμακα , με τα οποία η σημαντική πρόοδος τόσο στην κατανόηση των μηχανισμών της νόσο, όσο και στην ανάπτυξη φαρμάκων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και κλινικά  χαρακτηριστικά επιτρέπουν αισιοδοξία.
Το πλεγκρίτι (plegriti), ιντερφερόνη βήτα, εγκρίθηκε στην ευρωπαϊκή ένωση για την θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, που αποτελεί και την πιο συχνή μορφή της νόσου.
Η ιντερφερόνη θα χορηγείται υποδόρια, 2 φορές το μήνα , με την χρήση του plegridy-pen, μιας συσκευής αυτοχορήγησης έτοιμης προς χρήση η με την προγεμισμένη σύριγγα, προσφέρει την βοήθεια για την βελτίωση των ασθενών, παρέχοντας καινοτόμες θεραπείες που ανταποκρίνονται στις ατομικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανόμενης της ευελιξίας στην διαχείριση της νόσου .
Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη που έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την δραστηριότητα της νόσου συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των υποτροπών, της εξέλιξης της αναπηρίας και των βλαβών όπως απεικονίζονται στην μαγνητική τομογραφία.
Παράλληλα έχει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας σύμφωνο με την  καθιερωμένη κατηγορία των ιντερφερονών, και κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Τα επόμενα χρόνια αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τόσο με την εισαγωγή νέων φαρμάκων και συνδυαστικών θεραπειών, όσο και με την εισαγωγή νέων φαρμάκων και συνδυαστικών θεραπειών, όσο και με την δυνατότητα ορθότερης και πιο εξατομικευμένης επιλογής θεραπείας βάσει βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την ανταπόκριση.
Η ενότητα των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο, δίνουν το δυναμικό τους παρόν με μια σειρά από δραστηριότητες με τις οποίες, όλα όσα συμβαίνουν δίνουν νόημα στην ζωή των ανθρώπων αυτών, αλλά καταννοείς και την δύναμη με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους , ανταλλάσσοντας εμπειρίες και προβληματισμούς, με την ίδρυση του συλλόγου τους στην λεωφόρο Βουλιαγμένης ( πρώην αμερικανική βάση) ελληνικό.
Περισσότερες πληροφορίες θα απευθυνθείτε στην πανελλήνια ομοσπονδία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, με τηλέφωνα στο 213 -2035323, τηλ-fax 210-9600131.
Ε-MAIL samskp@otenet.gr.        ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www. msassociationhellas.org
 
Επιμέλεια Σόκολος Νίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου