Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ



Υλικά συνταγής

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο η για όλες τις χρήσεις
2 φακέλους μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
600 γρ. νερό χλιαρό περίπου
300 γρ. φέτα η κεφαλοτύρι
λίγη ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο
λίγες φέτες ψιλοκομμένο σαλάμι (η λιαστή ντομάτα και ελιές )
σουσάμι για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι την μαγιά την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και εύπλαστη και να μην κολάζει στα χέρια. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου). Αν τη βάλουμε κοντά στο καλοριφέρ θα φουσκώσει γρήγορα αν την αφήσουμε απλά στον πάγκο θα πάρει περισσότερο χρόνο. Όταν θα βυθίσουμε το δάχτυλο στην φουσκωμένη ζύμη και το βαθούλωμα μένει σταθερά χωρίς να κλείνει τότε η ζύμη είναι έτοιμη.
Την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.


Λαδώνουμε ταψί 32 η 34 εκ. Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο και όπως ανοίγουμε την πίτσα με τα δάχτυλα ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα. Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού.




Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρίμμα τυριού η φέτας και ρίγανη. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στον πάγκο. Το βάζουμε από πάνω. Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 πίτσες την μια πάνω στην άλλη κι ενδιάμεσα την γέμιση. Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή να είναι και διαφορετική κάθε στρώση, άλλη με φέτα και ρίγανη άλλη με σαλάμι άλλη με ελιά και λιαστή ντομάτα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.



Αφού τα στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να κλείνουμε σε μπάλα όλα τα φύλλα με την γέμιση.




Αναποδογυρίζουμε την μπάλα ζύμης με τις ενώσεις να ακουμπάνε στο ταψί. Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40' σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC ή 180ºC αέρα για 40' περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.
Ζεστό είναι συγκλονιστικό.

argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου