Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ Ο ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ


Νεκρός βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας μέσα στο διαμέρισμά του επί
της οδού Ζακύνθου 3, στην Κυψέλη.
Έφερε εκδορές και τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι και οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών που έχουν αναλάβει την υπόθεση κατατείνουν στην εγκληματική ενέργεια.
Το σπίτι δεν έφερε, εξωτερικά, ίχνη παραβίασης, ωστόσο η εικόνα στο εσωτερικό του προδίδει ότι κάποιοι είχαν ψάξει το χώρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο συγγραφέας βρέθηκε πεσμένος στο πάτωμα κοντά στην πόρτα, ενώ δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε και ένα μαξιλάρι.
Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου. Τίποτε ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν δεν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση.

Οι έρευνες εστιάζονται σε άγνωστο που φέρεται να είχε σύντομη συνάντηση χθες το βράδυ με τον άτυχο συγγραφέα. Λίγο νωρίτερα ο Μένης Κουμανταρέας βρισκόταν σε γειτονικό καφέ. Κάποια στιγμή είπε ότι θα ανέβει για λίγο στο διαμέρισμά του όμως άργησε να κατέβει και οι φίλοι του ανησύχησαν.
Εκτιμάται ότι ο θάνατος του Μένη Κουμανταρέα επήλθε περίπου στη 1 τα ξημερώματα.
Νεκρός στο διαμέρισμά του ο Μένης Κουμανταρέας
Νεκροψία θα διενεργηθεί τη Δευτέρα. Για την υπόθεση διεξάγεται προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής.
Ο Μένης Κουμανταρέας, θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας.

Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα.

Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών- δεν ακολούθησε συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές. Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος", και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια".
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση "18 Κείμενα" και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου "περί ασέμνου δημοσιεύματος" για το έργο του "Το αρμένισμα"- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο.
Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση· έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Λιούις Κάρολ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ουίλιαμ Φώκνερ και Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το Αρμένισμα) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1976, για τη "Βιοτεχνία υαλικών" και, 2002, για το "Δύο φορές Έλληνας").

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Υπουργείο Πολιτισμού: Ο θάνατος του Κουμανταρέα στέρησε την Ελλάδα από έναν κορυφαίο πεζογράφο
«Ο τραγικός θάνατος του Μένη Κουμανταρέα στέρησε την ελληνική λογοτεχνία από έναν από τους κορυφαίους πεζογράφους της και τη χώρα από έναν ενεργό πολίτη. Για περισσότερο από μισόν αιώνα, από «Τα μηχανάκια» του 1962 έως το «Ο θησαυρός του χρόνου», που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα, ο Κουμανταρέας παρακολούθησε με απαράμιλλη ευαισθησία και ενάργεια, καθώς και με γοητευτικά προσωπική γραφή τον εσωτερικό παλμό και τις προσδοκίες τού σύγχρονου ανθρώπου, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Μένη Κουμανταρέα.

Βενιζέλος: Άφησε έντονο το αποτύπωμά του στα ελληνικά γράμματα
«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και τη βαθειά λύπη μου για την δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα, ενός πνευματικού ανθρώπου που άφησε έντονο το αποτύπωμα του στα ελληνικά γράμματα. Εξέχον μέλος αυτού που ονομάστηκε «δεύτερη μεταπολεμική γενιά» των Ελλήνων πεζογράφων, πολυγραφότατος, πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος, αποτέλεσε μία ξεχωριστή περίπτωση. Η ματιά του, ρεαλιστική και ποιητική μαζί, μας έδωσε εξαιρετικά κείμενα που αγκαλιάστηκαν από κοινό και κριτική.
Ένας πραγματικά σπουδαίος συγγραφέας και ένας σεμνός άνθρωπος που εργάστηκε αθόρυβα και ακαταπόνητα, ζώντας πάντοτε στην καρδιά της αγαπημένης του πόλης, που ποτέ δεν εγκατέλειψε.
Απευθύνω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του».
Ποτάμι: Μείναμε με τους θησαυρούς σου
«Μείναμε με τους θησαυρούς σου, μ' αυτά τα βιβλία μεγαλώσαμε. Και σήμερα "η μυρωδιά τους μας κάνει να κλαίμε"» σχολιάζει το Ποτάμι τον θάνατο του Μένη Κουμανταρἐα, σημειώνοντας ότι «εδώ κι ένα μήνα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία «Ο θησαυρός του χρόνου», το τελευταίο βιβλίο του» που «δεν είναι ο μόνος θησαυρός από κείνον. Είναι και τα Μηχανάκια, η Βιοτεχνία Υαλικών, Η Κυρία Κούλα, Η φανέλα με το εννιά, Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω, Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα, και όλα τα άλλα, και ο Θάνατος στο Βαλπαραΐζο...».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου