Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΣΙΔΝΕΪ: «ΜΑΜΑ, ΕΙΜΑΙ ΟΜΗΡΟΣ»



Με αγωνία οι συγγενείς των 15 περίπου ομήρων, οι οποίοι βρίσκονται στην
καφετέρια Lindt στο Σίδνεϊ παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τον ένοπλο τζιχαντιστή.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail μια γυναίκα έλαβε στο κινητό της ένα σοκαριστικό μήνυμα από το γιο της, ο οποίος την ενημέρωνε πως βρίσκεται όμηρος μέσα στην καφετέρια του Σίδνεϊ.
«Μαμά, είμαι στην καφετέρια Lindt στο Σίδνεϊ» ήταν το μήνυμα που έφτασε στο κινητό της γυναίκας, όπως είπε η ίδια μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Η καρδιά μου σταμάτησε», περιέγραψε η γυναίκα. Το πρώτο που έκανε ήταν να ρωτήσει τι συμβαίνει και αν είναι καλά εκείνος.
Την τελευταία φορά που μίλησε με τον γιο της ήταν όταν της έστειλε μήνυμα πως «είμαι καλά μαμά, δεν μπορώ να μιλήσω».
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ένοπλο, ο οποίος φέρεται να ζήτησε σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, θα διαρκέσουν αρκετές ώρες.
Το χρονικό της ομηρίας
Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) οι αρχές του Σίδνεϊ εκκένωσαν το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερας, όταν εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο, όπως μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
Λίγο μετά, στις 9.40 το πρωί, ένας ένοπλος εισήλθε σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης, αναγκάζοντας τρεις ομήρους να κρατήσουν μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Επρόκειτο για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του», έγραφε η σημαία.
Πέντε άτομα, τρεις άνδρες και δυο γυναίκες, κατάφεραν λίγο μετά να βγουν από το κατάστημα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 μετέδωσε ότι οι όμηροι κατάφεραν να αποδράσουν και ότι ο ένοπλος φαινόταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος και φώναζε στους υπόλοιπους ομήρους.
ap sydney 30 kb 141215 4x3t 384
Όπως μετέδωσε το BBC ο ένοπλος απηύθυνε αριθμό αιτημάτων προς τις αρχές, ενώ όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10 ο δράστης ζήτησε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστήριξε ότι τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε «απ' ευθείας» με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ Lindt, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.
«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη» ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό».
Σε δηλώσεις από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, είπε: «Είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σοκαριστικό το γεγονός ότι ένας ένοπλος άνδρας κρατά ομήρους αθώους ανθρώπους, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα.
«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», ανακοίνωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν, τη στιγμή που ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες.
Το κέντρο του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.
Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.
Δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν ποδιές, οι οποίες δείχνουν πως επρόκειτο για μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt.
Τηλεοπτικές εικόνες είχαν δείξει νωρίτερα τρεις από τους ομήρους να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο.
5968484-16x9-700x394
Νωρίτερα πάντως, η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, αλλά δήλωσε πως «δεν φθάνουν τους 30».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν «πιθανόν 30 πελάτες» αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.
Η Μπερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία σε ένα καφέ του Σίδνεϊ νωρίτερα τη Δευτέρα (15/12/2014).
«Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι και θα ανταποκριθούν με ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.






 
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου