Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ


Σε μαγικό ταξίδι στα
έγκατα ενός σπουδαίου μακεδονικού ταφικού μνημείου εξελίσσεται η ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Κάθε σπουδαία αποκάλυψη, που γίνεται πλέον σε καθημερινή συχνότητα, οδηγεί σε νέες απορίες, ενισχύοντας αντί να λύνει το μυστήριο του τάφου.

Εχθές το κυνήγι του κρυμμένου αρχαιολογικού θησαυρού συνεχίστηκε με την σχεδόν πλήρη ανάδυση των Καρυάτιδων μέσα από το αμμώδες χώμα στο οποίο παρέμεναν πνιγμένες επί περίπου δυόμιση χιλιετίες. Η χάρη, η κομψότητα αλλά και η πλαστική αίσθηση του μέτρου με τις οποίες σμιλεύτηκαν έγιναν πλέον ορατές και φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι, καθώς ανευρέθηκαν σπασμένα κομμάτια τους, οι μορφές τους αποκαθίστανται με την επανασυγκόλληση των θραυσμάτων. Στην επόμενη φωτογραφία τους, οι Καρυάτιδες πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο γοητευτικές από ό,τι είχαν αρχικώς εμφανιστεί.

Και μολονότι δεν θα μπορούσαν να συναγωνιστούν σε καλλιτεχνική λεπτομέρεια εκείνες του αθηναϊκού Ερεχθείου, οι Κόρες της Αμφίπολης διεκδικούν άνετα μια θέση στο πάνθεον των πλέον σημαντικών αρχαιοελληνικών Καρυάτιδων. Σε αυτό συνηγορεί όχι μόνο η τεχνοτροπία σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκαν, αλλά και ο ασυνήθιστος ρόλος τους ως φρουρών σε είσοδο τάφου.






Παρόλ' αυτά, το πληροφοριακό υλικό που δίνεται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από τον θαυμασμό, το δέος και τη συγκίνηση που προκαλεί στο παγκόσμιο, πλέον, κοινό, κεντρίζει ακόμη περισσότερο την περιέργεια. Διότι, όπως διακρίνεται στις τελευταίες φωτογραφίες, ο διαφραγματικός τοίχος στον οποίον υποτίθεται πως δεσπόζουν οι Καρυάτιδες, μάλλον λάμπει δια της απουσίας του.

Πού βρίσκεται ο ενδιάμεσος τοίχος, ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο του τάφου, εφόσον οι αρχαιολόγοι φαίνονται να κινούνται ελεύθερα στο διάστημα ανάμεσα και πίσω από τις δύο Καρυάτιδες; Το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ αναφέρει απλώς ότι «προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες». Και είναι τέτοιες οι γωνίες λήψης των φωτογραφιών, ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσει κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου ή συγκεκριμένα της μορφής που έχει ο διαφραγματικός τοίχος των Καρυάτιδων.








Όπως και να 'χει, είναι σαφές ότι η ανασκαφή έχει προχωρήσει σημαντικά, έχοντας περάσει μέσα από την πύλη που φύλασσαν οι Καρυάτιδες με τα πλαγίως εκτεταμένα χέρια τους, τα οποία, όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό κείμενο του ΥΠΠΟ μάλλον δεν στήριζαν την οροφή. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ από την περιοχή πλησίον της ανασκαφής, πίσω από τις Κόρες βρίσκεται ένας ακόμη μεγαλύτερος, ως προς το ύψος του, θάλαμος, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σκαλοπάτια.

Το xronometro.com αναφέρει ότι ο επόμενος, τρίτος θάλαμος στη σειρά, αυτός που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες, έχει σκαλοπάτια που σημαίνει ότι το επίπεδο του δαπέδου κατεβαίνει ακόμη πιο χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος θάλαμος ενδεχομένως να είναι ένα κλιμακοστάσιο, γεμάτο με την αμμώδη επίχωση, με σκοπό την δημιουργίας μιας «αμμώδους στήλης» που προστάτεψε τον ταφικό θάλαμο από τους επίδοξους  τυμβωρύχους, για τόσους αιώνες.

Το εάν όντως αυτά υπάρχουν, πού οδηγούν και τι μπορεί να συμβολίζουν, συνιστούν όλα λόγους για τους οποίους η αγωνία γύρω από το μυστήριο που περιβάλλει τον τύμβο Καστά εξακολουθεί να εντείνεται -και μάλιστα καλπάζοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου