Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος και η ταυτότητα του νεκρού !!!

Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος και η ταυτότητα του νεκρού
Oρισμένα πρώτα στοιχεία για τον τέταρτο θάλαμο του τύμβου Καστά αποκάλυψε η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ χαρακτήρισε λάθος την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ταυτότητα του ενοίκου του τύμβου της Αμφίπολης προτού
ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Οπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 η κ. Μενδώνη: «Όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι πράγματα πρωτόγνωρα και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή».

Υπογράμμισε ότι «είναι λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του νεκρού, από την στιγμή που ούτε η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί, ούτε ο τάφος έχει αποκαλύψει τα μυστικά του».

«Στην περίπτωση του συγκεκριμένου μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο καθώς δεν υπάρχει κάτι παράλληλο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι πράγματα πρωτόγνωρα. Είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη», σημείωσε.
Η κ.Μενδώνη αποκάλυψε και κάποια πρώτα στοιχεία αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο».
Οπως λένε και οι ανασκαφείς, γίνεται πλέον φανερό ότι υπάρχει και τέταρτος ταφικός θάλαμος, κάτι που επαναλάμβαναν εδώ και πολλές μέρες. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να μάθουν αν υπάρχει κλίμακα ή ράμπα από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, καθώς αυτός εξακολουθεί να είναι καλυμμένος με χώματα.
Η διαφορά ύψους του όμως από τους άλλους δύο (είναι κατά ένα μέτρο ψηλότερος όπως όλα δείχνουν) τους έκανε εξαρχής να υποψιαστούν πως ίσως κάτι υπάρχει στο δάπεδο που οδηγεί στον επόμενο θάλαμο. Που όλοι ελπίζουν να είναι ο ταφικός.
Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, αρχαιολόγοι οι οποίοι γνωρίζουν από μακεδονικούς τάφους αναφέρουν την περίπτωση αυτός ο τέταρτος θάλαμος να είναι μικρότερος από τους προηγούμενους, εκ κατασκευής.
Να πρόκειται δηλαδή για έναν υπόγειο θάλαμο, που μέσα θα κρύβει τη σαρκοφάγο ή τη λάρνακα και τα κτερίσματα. Επίσης, σκέπτονται την εκδοχή να είναι μια κόγχη, μέσα στην οποία και πάλι θα είχε ταφεί ο νεκρός. Πρόκειται για υποθέσεις εργασίας, και ίσως αλλάξουν με την πρόοδο των ευρημάτων, ίσως όμως και να ισχύει κάποια από αυτές.
Η περίπτωση να υπάρχει και τέταρτος ταφικός θάλαμος είχε γίνει περισσότερο ισχυρή κατά τους ανασκαφείς όταν διαπίστωσαν ότι το μνημείο είναι γεμάτο χώμα. Το είχαν αποδώσει σε πρόθεση των κατασκευαστών και είχαν πει ότι ο νεκρός είχε ταφεί σε θάλαμο που βρισκόταν βαθύτερα και δεν είχε γεμίσει με χώμα. Ο τέταρτος διαφραγματικός τοίχος πάντως, που έχει το θύρωμα προς τον τέταρτο θάλαμο, δεν έχει τρύπα από τυμβωρύχους στο τύμπανο, όπως οι προηγούμενοι.
 analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου