Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ



Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.   Γεώργιο Καρασμάνη

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ –ΜΕΤΡΑ

Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλες διαστάσεις  έχει πάρει και στην Πιερία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είχαν
καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή σε έγγραφο (Αρ. Πρωτ.:3488/110458) της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο προϊστάμενος καλεί τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της χώρας να  μην αποστέλλουν δείγματα αίματος βοοειδών στο Τμήμα Ιολογίας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών από τις προσβεβλημένες περιοχές της χώρας, λόγω του περιορισμένου αριθμού αντιδραστηρίων για τον έλεγχο της νόσου.  
Ο καταρροϊκός πυρετός,   οδηγεί σε τεράστιες οικονομικές απώλειες στην κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού , προκειμένου να περιοριστεί ταυτόχρονα και ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσής της 

2.Σε ποια έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υποχρεούνται σε θανάτωση των άρρωστων ζώων τους;

3.Θα ενισχυθούν οι κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε όλους τους νομούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου