Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης πάνω στα βάθρα τους!! ΝΕΕΣ EKΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ!!!

Καθαρίστηκε ο χώρος από τα χώματα και ήρθαν στο φως
Δείτε τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης πάνω στα βάθρα τους

Τα βάθρα τους έχουν ύψος 1,40 μέτρα και έτσι τα αγάλματα έχουν συνολικό ύψος 3,67 μέτρα 

Από ύψος μεγαλύτερο των 3,5 μέτρων ατενίζουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης τον δεύτερο θάλαμο του Τάφου και στέκουν φύλακες
του τρίτου. Εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν τη μεγαλοπρέπειεα του συμπλέγματος, το συνολικό ύψος του οποίου φτάνει τα 3,67 μέτρα.

Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Η ανασκαφική ομάδα της κ. Περιστέρη έχει αφαιρέσει τον μεγαλύτερο όγκο των χωμάτων σε βάθος ενάμιση μέτρου πίσω από τις Καρυάτιδες, αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, που ακολουθεί τους υπολοίπους του Τάφου.

Επίσης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, το δάπεδο του δευτέρου θαλάμου, που αποκαλύφθηκε πλήρως είναι υπερυψωμένο κατά επτά εκατοστά σε σχέση με του πρώτου.

Το συνολικό ύψος του αγάλματος και του βάθρου είναι 3,67 μ.


Τα μαρμάρινα βάθρα αποκαλύφθηκαν στο σύνολό τους:


Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο:


Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίστηκαν στο υπερυψωμένο δάπεδο του δευτέρου θαλάμου:


Ολόκληρο το δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού: 
Συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης. Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ.. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας.

Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

Ολοκληρώθηκαν, ακόμη, οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.
 analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου