Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

*Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί το σύστημα SCREENING όλων των ατόμων που εισέρχονται στην χώρα μας. Με την χρησιμοποίηση ειδικών αναλυτών που ασχολούνται και επικεντρώνονται στον χαρακτηρισμό και «ακτινοσκόπηση» ατόμων.

* Η   ηλεκτρονική επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων είναι βασικό θέμα που απαιτεί άμεσα λύση.  Ειδικής φύσης συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί από προηγμένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ στα σύνορα με το ΜΕΞΙΚΟ, την ΙΣΠΑΝΙΑ στα σύνορα με Βόρεια Αφρική κλπ. Υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που άμεσα ανιχνεύουν το ανθρώπινο σώμα. Να ενταχθεί στο όλο πλαίσιο αποτροπής το σύστημα SIVE , δηλαδή ένα επιχειρησιακό πληροφοριακό σύστημα που ανιχνεύει ανθρώπους.

*Οι εισερχόμενοι στην χώρα μας θα πρέπει άμεσα να ελέγχονται ιατροφαρμακευτικά, ενώ καλό θα ήταν να καθοριστεί στην περιοχή της πρωτέουσας ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο(ή και πλωτό) για τους απαραιτήτους ελέγχους.

*Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τάσεων γκετοποίησης περιοχών της Αθήνας.

*Βελτίωση των συνθηκών στους χώρους υποδοχής των εισερχομένων στην χώρα μας ατόμων από άλλες χώρες, και ειδικότερα στα Κέντρα κράτησης Μεταναστών στο ΦΥΛΑΚΙΟ-ΕΒΡΟΥ και στην ΠΑΓΑΝΗ-ΛΕΣΒΟΥ.

*Ευρύτερη Διαμεσογειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών που προέρχονται από την διακίνηση ανθρώπινων πόρων.

*Ανταλλαγή διευρυμένων πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις σε Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ-Β.ΑΦΡΙΚΗ. Μας αφορούν και ενδιαφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

*Συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, καθώς και με πλειάδα μη-κυβερνητικών και άλλων οργανώσεων που έχουν καλές τράπεζες πληροφοριών για τέτοια ζητήματα.

*Αναφορικά με τις κοινότητες των μεταναστών οι αρχές ασφαλείας της χώρας μας, θα πρέπει να διαθέτουν άμεση ανθρώπινη πληροφόρηση για να έχουν τον χρόνο να προλάβουν τα χειρότερα. Δηλαδή HUMAN INTELLIGENCE.

*Διασυνοριακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα , καθώς και διορισμός ειδικών περί τα μεταναστευτικά στις διάφορες εισόδους της χώρας. Δηλαδή να διαθέτουν τα συγκεκριμένα ‘άτομα γνώσεις ανθρωπιστικού δικαίου, νομικά θέματα και κοινωνικό-οικονομικά ζητήματα.

*Παρακολούθηση σε βάθος διαφόρων οργανώσεων –δικτύων που διατηρούν σχέσεις με ανθελληνικούς και άλλους φορείς στο εξωτερικό. Ειδική παρακολούθηση των Σομαλών-Κούρδων-Αφγανών-Πακιστανών  και Αλβανών

*Ενδυνάμωση της συνεργασίας με την FRONTEX  με έμφαση στις μέχρι τώρα αποκτηθείσες εμπειρίες και  LESSONS LEARNED.

*Ανάλυση και συστηματική παρακολούθηση της περίπτωσης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ , με έμφαση στην λήψη αποτρεπτικών κυρίως μέτρων  για την αποφυγή ακροτήτων από όλες τις πλευρές.

*Εντατικοποίηση των μέτρων για τον εντοπισμό παράνομα εισερχομένων όπλων και ειδικότερα τις διάφορες γιάφκες που υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε επαρχιακά μέρη της επικράτειας.

*Παρακολούθηση σε βάθος στελεχών της Αλβανικής παρουσίας στην Ελλάδα, οι όποιο έχουν δραστηριοποιηθεί σε οργανώσεις μεταναστών, ενώ διατηρούν στενές σχέσεις με εξτρεμιστικά Αλβανικά στοιχεία σε Κόσοβο-Σκόπια και γενικότερη διασπορά.

*Οι αρμόδιοι φορείς του κράτους θα πρέπει να διαθέτουν ικανό αριθμό εξειδικευμένων ατόμων που να γνωρίζουν ικανοποιητικά τις τοπικές –εθνικές γλώσσες των χωρών , από τις οποίες οι πλείστοι μετανάστες προέρχονται( ΟΥΡΝΤΟΥ-ΑΡΑΒΙΚΑ-ΚΟΥΡΔΙΚΑ-ΦΑΡΣΙ κλπ)

*Παρακολούθηση δραστηριοτήτων των διαφόρων ομάδων των μεταναστών στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο αν διατηρούν επαφές και ανταλλαγές απόψεων με ιστοσελίδες εξτρεμιστικού περιεχομένου.

*Από πλευράς Λιμενικού Σώματος και ΕΛ.ΑΣ να ενταθεί ο κύκλος επιτήρησης περιοχών νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου λόγω αυξημένης δραστηριότητας παράνομων κυκλωμάτων που θέλουν να περάσουν στην χώρα όπλα και άτομα, ειδικά μετά την διάλυση των οπλοστασίων της Λιβυης και της Συρίας.

*Πραγματοποίηση ανά την Ελλάδα πολλών ενημερωτικών σεμιναρίων για μετανάστες-δικαιώματα-ζητήματα που θα πρέπει να αποφεύγουν κα.

*Εισαγωγή διαλέξεων για το μεταναστευτικό σε όλα τα Υπουργεία καθώς και στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

*Εκπόνηση μελετών με θέματα που αφορούν την Μετανάστευση και την Εσωτερική Ασφάλεια στο φως των ασύμμετρων απειλών 4ης γενιάς.

*Αποστολή εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και σχετικών οργανισμών σε γνωστές ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ/THINK TANKS  του εξωτερικού, για την αποκτήσει ευρύτερων εμπειριών.

*Πραγματοποίηση νέας σειράς από κοινού ασκήσεων των επίλεκτων μονάδων της ΕΛ.ΑΣ με Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού.

*Ανάλογα με τον βαθμό κινητικότητας στα σύνορα να ενισχυθούν εκείνες τις χρονικές περιόδους τα συνεργασιακά μοντέλα ανάληψης και πρόληψης ανάμεσα στους δυο φορείς.

*Ο Στρατός να παρέχει ενισχυμένες πληροφορίες για θέματα που άπτονται της Εσωτερικής Ασφάλειας.

*Παρουσία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και των Λιμενικών Αρχών σε Σχολές των ΕΔ και αντίστροφα σε ικανοποιητικό ποσοστό, καθώς και στελέχη της ΕΛΑΣ στην Σχολή Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ στο Γουδή.

*Αποστολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στο ΠΚΕΕΥΕ(ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ)   στην Κρηστώνη του Κιλκίς  , για να έρχονται σε επαφή με περιοχές που ο στρατός διαχρονικά έχει αποκτήσει εμπειρίες , και από τις όποιες προέρχονται ως επί το πλείστοι τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.(ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΝΟΤΙΟΣ ΑΣΙΑ-ΚΑΥΚΑΣΟΣ)

*Συνεργασία με χρήσιμες και με εμπειρία μη-κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και με ειδικούς σε θέματα ψυχολογίας-ανθρωπογεωγραφίας-πληροφοριών κλπ.

*Λήψη ευέλικτων αποτρεπτικών μέτρων για την αποφυγή εισόδου και δράσης σε μεταναστευτικές κοινότητες εξτρεμιστικών θρησκευτικών παραγόντων και ιεροκηρύκων του μίσους, που είμαι κινούμενες βόμβες για την εσωτερική και εθνική ασφάλεια.

*Συμμετοχή ειδικών σε παγκοσμίου εμβέλειας νομικά-κοινωνικά και πληροφοριακά συμπόσια για τα θέματα της μετανάστευσης και των αναγκών στον 21ο αιώνα.

*Εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ παροχή κάλυψης και προστασίας σε άτομα από τον μεταναστευτικό χώρο που παρέχουν χρήσιμες και ουσιώδεις για την εθνική ασφάλεια πληροφορίες.

*Πάντως από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων η  71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στη  Νέα Σάντα-Κιλκίς αποτελεί λόγω της ειδικής φύσης αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών σε αστικό περιβάλλον , μία από τις μονάδες που ενδέχεται σε πολύ ακραίες καταστάσεις να αναλάβει συντονισμένο αποτρεπτικό αλλά και ευρύτερο ρόλο.

*Βελτίωση των τρόπων χειρισμού κρίσεων από τους αρμόδιους φορείς  με επίκεντρο το μεταναστευτικό/CRISIS MANAGEMENT. Εισαγωγή πιο ευέλικτων και άμεσων μεθόδων αντιμετώπισης λεπτεπίλεπτων καταστάσεων.

*Παροχή κινήτρων σε μετανάστες οι όποιοι είναι θετικά συνεργάσιμοι στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης και οι όποιοι συνδράμουν με την επιρροή τους στο εσωτερικό των διαφόρων οργανώσεων στην περεταίρω αποκλιμάκωση των εντάσεων.( THE CARROTS)
 
www.analystsforchange.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου